Засаждането на дървета ще пребори климатичните промени...ако започнем днес

Ако всички започнем да засаждаме дървета, близо 4.4 милиарда хектара от земната повърхност ще бъдат покрити от гори – достатъчно, за да компенсират десетилетно замърсяване на атмосферата с въглероден диоксид.

Изследователят Томас Кроутър и колегите му решили да определят как да се справим с емисиите преди да е станало твърде късно.

Но конференция през февруари екипът представи откритията си за това как максимизирането на биологичното разнообразие ще ни помогне да заключим въглерода под формата на гори и други органични материали.

Сега публикуват детайли от проучването си, а новините са горчиво-сладки.

Анализът им върху потенциала на планетата да поддържа тучна растителност сочи, че ако изключим онези райони все още покрити с гори - да не споменаваме градовете и земеделието - все още ще разполагаме с достатъчно площи - малко под милиард хектара, върху които да засадим дървета.

Има и един малък проблем. Глобалният климат бързо се променя, което означава, че през следващите няколко десетилетия пространството за потенциалните гори, бързо може да се смали.

Като се има предвид, че Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) е включила отглеждането на нови гори и обновяването на старите в препоръките си за избягване повишаването на температурата с 1,5 градуса по Целзий до 2050 г., новите открития са добре дошло допълнение към горните данни.

Имакар да си даваме сметка за броя дървета, които трябва да засадим, за да намалим емисиите, ще се наложи да изчислим дали разполагаме с достатъчно място за тях.

Предишни изследвания ни осигуриха някои груби изчисления, до голяма степен базирани на капацитета на настоящите екологични региони. И макар да знаем, че тези области могат да се разширят, не знам почти нищо за потенциала на други.

Кроутър и екипът му разгледали редица защитени райони, които все още не са силно засегнати от човешката дейност.

На база анализите им, с помощта на Google Earth Engine, били извършени 80 000 измервания, така изследователите получили по-добра представа за реалната площ, на която бихме могли да задасим гори.

Изчисленията им разкрили 1.7 до 1.8 милиарда хектара земи, понастоящем покрити от рядка растителност и оголена почва.

Ако засадим дървета върху всички тези площи, Земята ще разполага с още 0.9 милиарда хектара гори, съхраняващи близо 200 гигатона въглерод.

Цифрите могат да се увеличат, ако започнем да засаждаме дървета и върху част от земеделските площи и в урбанизираните центрове. На теория дървета могат да се засадят върху 8.7 милиарда хектара.

Възможно е цифрите да са твърде оптимистични, тъй като са базирани на настоящите климатични условия. Ако не променим посоката, приблизително 223 милиона хектара – особено в тропиците – вече няма да са годни за засаждане на гори до 2050, с повишаване на температурите.

Общностите трябва да бъдат насърчавани да садят дървета. Ако започнем сега, бихме могли да намалим въглеродния диоксид в атмосферата с до 25% - стойностите от преди век.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини