Новите лични карти с чип – без промяна в цената

Няма да се променя таксата за новите лични карти с чип. Това категорично заяви зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за изграждането на централизирана система за издаване на новите лични документи с чип. Към този момент те се издават децентрализирано – на 30 места в България се произвеждат български документи за самоличност.

Преди две години се предприеха действия за изграждане на централна система, като идеята е да се подобри сигурността. Очаква се да се направят две сгради – за административно обслужване и изготвяне на документи.

И след промените, обаче, заявления ще се подават както и досега – в най-близкото районно управление. Документът ще се изработва в София и ще се транспортира обратно до съответното населено място.

В заявлението гражданите трябва да посочат от къде ще вземат своя документ за самоличност. Цените за новите лични карти с чип се запазват същите. Очаква се единствената промяна да бъде във времето за изготвяне на документ експресна поръчка – от 12 на 24 часа, поясни Ципов пред "24 часа".

Очаква се до края на 2019 г. държавата да започне да издава вече лични карти и паспорти с биометрични данни.

Предвиждат се три основни образци на документи, като окончателно те ще бъдат одобрени, когато се избере изпълнител. Запазват се основните видове – картови и паспортови.

Към момента паспортите са с валидност 5 години, но се очаква издаване и на такива с 10-годишна валидност.

Все пак ще се запази по-малотрайния паспортен документ за децата до 18 г. заради бързата промяна в техните биометрични данни.

Друг вид карта ще е за пребиваващи служители на НАТО, както и за хора, които имат забрана за напускане на страната. Целта е да се намали възможността за бягство от правосъдие, уточни зам.-министър Ципов.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини