10 полезни трика за по-качествени снимки със смартфон

Сигурно на ден правите по десетки снимки със смартфона си, но рядко оставяте удовлетворени от качеството им. Използването на смартфон с добра камера е само част от битката за правене на добри снимки. Нужно е още нещо.

По-долу ще откриете съветите на Android Authority за това как да правим качествени снимки със смартфон.

1. Снимайте повече снимки

Колкото повече снимки направите, толкова по-голям шанс имате да стигнете до желания резултат. Леко променяйте позицията, фокусната точка или ъгъла, докато снимате снимките. Това е техника ползвана дори от професионалните фотографи. По-късно оставете само тази или тези, които най-много ви харесват, ако се притеснявате че те заемат твърде много място на телефона ви или ги качете в Google Photos.

2. Използвайте режима Burst или направете видео в 4K

Режимът „Burst“, с който се прави серия от снимки, е много удобен когато снимате деца, група от хора (винаги има някой, който иска на ново да се снима), спортни събития или домашни любимци. Някои експерти също така предлагат да опитате да заснемете 4K видео и после да изберете кадър, който искате да използвате като снимка. 

3. Разучете вграденото приложение за камерата на телефона си

Това е един от най-недооценените съвети. Независимо дали имате нов телефон или по-старо устройство, струва си да отделите време, за да разучите обстойно приложението на камерата. В края на краищата, никога няма да подобрите сериозно качествот на снимките си, ако не познавате добре смартфона си.

4. Или изтеглете друго приложение

Не е задължително да използвате предварително инсталираното на телефона ви приложение за камерата. Има богат избор на подобни приложения от трети страни в Play Store, така че може да откриете нещо, което по-добре отговоря на нуждите и желанията ви. Ако се чудите откъде да започнете ето няколко примера: Footej Camera (предлага ръчно управление и хистограма), Candy Camera (за феновете на селфи), Google Camera HDR+ (едно от най-предпочитаните приложения в Play Store) и Open Camera.

5. Внимавайте със светкавицата

Много от съвременните телефони могат да правят страхотни снимки без светкавицата в по-тъмна среда. Така че следващият път, когато правите снимка по време на здрач или на закрито, направете няколко снимки със и няколко без светкавица. Със сигурност ще се наложи да снимате при слабо осветление, когато светкавицата ще е единствената ви опция, но пак няма проблем да експериментирате. Тъмните и мрачни изображения също могат да имат чар.

6. Разберете как да използвате слънцето

Има едно правило, което гласи, че когато снимате хора не трябва да сте срещу слънцето. Но то има изключения, разбира се, като например искате да създавате силуети или просто искате да експериментирате.

Говорейки за слънцето, добре е да знаете за така наречените златни часове (точно след изгрев или точно преди залез слънце). Направете снимките си по това време и ще останате приятно изненадани от резултатите.

7. Възползвайте се от технологията HDR

Почти всеки телефон на пазара днес има HDR режим. Той дава най-добри резултати при заснемане на пейзажи и градски сцени, където комбинацията от ярко небе и тъмни сенки може да доведе в противен случай до нежелани резултати. Може да използвате режима дори и когато правите нощни снимки.

8. Избършете обектива преди да снимате

Един зацапан обектив може да провали всичките ви усилия за постигането на страхотни снимки. Разбира се, вашият ръкав не е най-добрият вариант за почистването му. По-добре използвайте микрофибърна кърпа.

9. Добавете няколко диагонални линии към вашето изображение

Потърсете неща като пътища, боядисани линии и сгради, които се простират по диагонал във вашата сцена, тъй като те ще добавят дълбочина към снимката ви. Освен това тези линии, може да ви помогнат да насочите вниманието на зрителя към вашия обект.

Можете също така да опитате да наклоните смартфона си на 45 градуса, така че пътищата, сградите и другите обекти да се ориентират по диагонал. Кой казва, че трябва да снимате само с изправен телефон или фотоапарат?

10. Не забравяйте, че можете да изрежете снимката си

Днешните смартфони имат многопикселни камери, така че не се притеснявайте да снимате по-нашироко, отколкото искате и после да изрежете ненужното от снимките си.

Източник: digital.bg

Коментари в сайта

Последни новини