Медицинска сестра от Измир дари средства за ремонта на джамията в Любино

Продължава набирането насредстваза ремонта на джамията в ардинското село Любино, която е една от най-старите на територията на общината. Поредното дарение бе дело на бившата медицинска сестра в Егейския университет в Измир ГюлверАлисаров (Акъш), с корени от Латинка.

„От социалните медии разбрах за благородната инициатива. Детството ми мина в Латинка и Любино. През 1971 година заминах за Турция, заедно с родителите си. Преди две години посетих родния си край и като видях джамията, останах изумена от видяното. Трябва да запазим домовете на Аллах. Джамиите са местата, в които се изгражда съзнанието да се отнасяме с доброта един към друг, да споделяме болките си, да подпомагаме бедните, вдовиците и сираците, да сме братя.Поздравявам организаторите за тази хуманна идея“, заяви ГюлверАкъш.

Председателят на Джамийското настоятелство в Любино Гюнер Мюмюн благодари на дарителя за благородния му жест. Той уточни, че досега са събрани над 10 000 лв. в дарителската сметка за реставрирането на джамията. 
Молитвеният дом в Любино е на два етажа, като втория е предназначен за жените. Минарето е с височина 20 метра със самостоятелен вход и се забелязва от далечно разстояние. Уникалната архитектурна ценност е изградена през 1222 г. по хиджра (около 1807 г.) от местни майстори-строители. Единствена е в Източните Родопи, която има приземно помещение под основното молитвено помещение. Пред входа на джамията са руините на медресето, което е подготвяло духовници с по-нисък ранг – ходжи, имами, а в последствие е престроено за духовно училище.
Дарителските средства за реставриране на джамията в Любино се събират в български левове в банкова сметка: IBAN BG88STSA93000024707607, 
BIC:STSABGSF

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    We
    wenceslav@abv.bg
    2 0
    13:49, 4 авг 2018
    Браво на Госпожата така се съхранява миналото за напред нека всички сме хора нека даваме за традиция а не за АЛО ИЗМАМНИЦИ ТЕ .
Последни новини