Отец Петър и Нешко Нешев с общ албум

Албумът с 11 „песни за хората” на отец Петър / Камен Гарена/ и световноизвестния кърджалийски акордеонист Нешко Нешев е почти готов, научи „Нов живот“.  Песните са твърде известни, но изненадата  идва от това, че изпълнението им е хем далеч, хем е близо до оригинала. Аранжирани са от Нешко Нешев. Той е композирал и  изсвирил и специалните интродукции и солата в новите записи. Песните са изпети от Камен Гарена с автентичната лексика  на родопските и тракийски говори, както и на местните турски и ромски езици.

Четири от „Песните на хората” са родопски. Четири – тракийски. Една турска. Една – циганска. А първата песен на новия албум е църковно-славянско песнопение, подплатено с инструментален фон.

Както се казва, този диск е цяло предизвикателство!

Не само с това, че в него участват действащ източноправославен свещеник и световноизвестен акордеонист, а и с начина на поднасянето на този букет от популярни песни, които звучат поновому.

Издателят е „Сънрайз Маринов”.

Какво цели?

Да покаже, че етносите по нашите земи са дълбоко свързани и в музиката. Че и в българската, и в турската, и в циганската музика слушателят ще открие преплетени като в българска шевица едни и същи мотиви. А и съдържанието в  голяма част от песните си прилича.  Което пак подсказва, че това, които ни събира, е повече от онова, които ни дели.

Албумът става и за слушане, и за играене. Въобще – песни за хората! Там няма граници. Затова и изпълнителите се надяват на радушен прием на много нива в обществото. А това, че песните се пеят от отец Петър – Камен Гарена – на три езика прави внушението и по-силно, и знаково!

Албумът ще види бял свят за първи път в Кърджали на специален концерт, посветен на  Деня на Кърджали – 21 октомври.

Коста ИВАНОВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини