4912 нарушения на трудовото законодателство в Кърджалийско само за половин година

В областна администрация се състоя заседание на Областния съвет по условия на труд, председателстван от г-жа Леман Али, заместник областен управител. Във форума взеха участие представители на работодателските организации, синдикатите, контролните органи. В дневния ред на заседанието бе включено представяне и обсъждане на два доклада: на Инспекцията по труда – за дейността й през първото полугодие и на НОИ – за трудовите злополуки през същия период.  По информация на директора на ИТ инж. Ангелина Бабунска за първото шестмесечие на 2018-та са извършени 748 проверки в 592 предприятия, а установените нарушения са общо 4 912. Сред тях се открояват следните: наемат се лица на работа без писмен трудов договор /по този показател има ръст спрямо 2017 г/, продължават нарушенията от страна на работодателите при определяне на работното време - седмична и междудневна почивка и полагане на извънреден труд; не се спазва законодателството при наемане на непълнолетни и сезонни работници, забавят се работните заплати. В област Кърджали най-голям е делът на предприятията с нает персонал от 1 до 10 човека. Фирмите с 10 до 49 заети лица самалко над 6%, а предприятията с персонал от 50 до 249 лица – едва 1,4%.

Инспекторите са установили, че при командироване на работа в чужбина не се спазват новите изисквания в Наредбата за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги. Най-честите нарушения са свързани с липсата на договорено трудово възнаграждение, както и на неговото изплащане, което да съответства на размерите на трудовото възнаграждение в приемащата страна.

От КНСБ изнесоха данни, че броят на заетите по трудово и служебно правоотношение в областта по данни на МТСП  непрекъснато се увеличава и в момента техният брой е 29 800. Синдикалистите повдигнаха въпроса за работещите в сивата икономика и обучението на комитетите по условия на труд в предприятията. Според Иванка Караколева, председател на РС на КНСБ, в частния сектор масово продължава да се плаща минимална работна заплата по ведомост, а разликата се дава на ръка. 

Директорът на НОИ Свилена Янчева изнесе данни за трудовите злополуки в периода януари 2015 – юни 2018 г. За първото полугодие на 2018 г те са общо 17, с един смъртен случай.

Това съобщиха от Пресслужбтана на Областна администрация в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини