414 язовира в страната са за спешен ремонт

Изображение 1 от 2

    858 язовира в страната се нуждаят от ремонт. 414 от тях са посочени, като водоеми с необходимост от спешено реновиране от експертите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Собствеността на 354 от водоемите е все още общинска. Това съобщи в Хасково председателят на Агенцията Петър Горновски. Той даде съвместен брифинг с областният управител Станислав Дечев.

    Председателят на ДАМТХ Петър Горновски и главният секретар Николай Николов бяха в Хасковско и Кърджалиско днес заради прогнозите за обилни валежи в двете области.

    От понеделник работи кризисен щаб заради прогнозата на НИМХ, че в района на Хасковско, Кърджалийско и Смолянско ще има интензивни валежи. „Добре е, че тази прогноза ни пожали. Въпреки това държим тясна връзка с областните управители и кметовете“, посочи Горновски. Той уточни, че към момента няма райони с кризисни ситуации.

    Предвид динамичната метрологична обстановка обаче е засилено вниманието към всички водоеми. В Хасковска област са установени общо 2307 язовира от всички 6858 в страната, посочи Горановски.

    Шефът на Агенцията припомни, че от трети юли влизат в действие промените в Закона за водите. Всички установени водоеми ще бъдат вписани в класификатор и ще бъдат описани по големина и според потенциалната си опасност. Според опасността те ще са 1-ва степен, според това какви поражения могат да нанесат на инфраструктурата и хората, 2-ра степен, според това дали биха причинили проблеми на инфраструктурата и в 3-та степен на класификатора ще влязат онези водоеми, които не биха причинили нито едното, нито другото. Язовирите, които не представляват никаква опасност ще бъдат оставени само под отговорност на собствениците си. “Целта е вниманието на Агенцията да се състредоточи върху най-опасните язовири и те да бъдат проконтролирани най-често. Водоемите от 3-та степен ще бъдат в технически надзор на период от 3 години“, посочи Горновски.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини