Учени от Йейл изследват как пчелното млечице действа на рака

    Наскоро група разследващи журналисти пусна фалшива новина в едно от набелязаните от тях псевдо научни списания. Статията, според която пчелното млечице лекува рак по-добре от химиотерапията, бе приета и публикувана, въпреки, че бе от името на несъществуващ учен в несъществуващ институт.  Срещу заплащане техния доклад за несъществуващо изследване бе публикуван, но това съвсем не значи, че учените са се отказали да изследват мистериозните свойства на пчелното млечице. Ето какво съобщават от Университета Йейл.

    Кралското млечице или млечнобялото "пчелно мляко" отдавна е известно с мистериозните си ефекти върху разстежа на бъдещите пчели, а също така, според някои е подмладяваща, понижаваща холестерола супер добавка. Но как всъщност се случва този "кралска магия" и нейната потенциална полза за хората, остава мистерия за учените.

    Предишни изследвания на пчелното млечице са изолирали главния протеин, за който се смята, че е отговорен за бързия растеж на пчелните ларви. Други експерименти с плодови мушици и кръгли червеи установяват широк спектър от характеристики, включващи анатомични и физиологични разлики, дълголетие и репродуктивен капацитет,

    "Точната структура на ключовия протеин в пчелното млечице остава неизвестна. Но се очаква да действа чрез рецептора на епидермалния растежен фактор (или EGF) - основният път, към който са насочени терапиите на рака днес ", обяснява Дарил Клайн, асистент по фармакология в Университетския колеж в Йейл.

    Като използват продаваното пчелно млечице, което се доставя от Китай, първоначално в лабораторните си изследвания Клайн започва да анализира олигомерната структура на MRJP-1 (основен белтък в пчелното млечице). Учените обаче установяват, че резолюцията е ограничена около 11 Ангстрьома (1.1 нанометра), което не е достатъчно, за да се разкрият потенциалните тайни, скрити в млечицето. Те предполагат, че продуктът, предлаган на пазара, може да е причината за това.

    "Купихме от търговската мрежа пчелно млечице, но то преминава през много операции - замразяване, размразяване и повторно замразяване, преди да стигне до нас, което може да засегне максималната резолюция, в която можем да видим този протеин и да направим функционални тестове с него ", каза Тонкинг Ли, асоцииран пост-докторант в лабораторията.

    Затова решават да си набавят прясно пчелно млечице на място. Изследователите в Института по биология на рака на Йейл намират нов източник от съседните пчелни кошери, за да изследват как пчелното млечице може да повлияе на клетъчното сигнализиране и растежа на раковите клетки. В пълно пчеларско снаряжение те опушили кошерите и с пипета извлекли пчелното млечице от всяка клетка на пчелната пита.

    Вероятно истинската магия на пчелното млечице е в начина. по който обединява различни групи от Йейл - колеги от факултета по фармакология, Института по биология на рака на Йейл, лабораторията Yale Landscape Lab и електронния микроскоп CryoEM - в проект, който започва да прилича на портал на времето в Йейл.

    "Модерните пчелни кошери, като тези, от които го събирахме, са проектирани от преподобния Лоренцо Лангстрот, завършил Йейл (випуск 1831 г.). Когато изминаваме с кралското млечице четвърт миля от кошера в Лангстрот до кристалния микроскоп на Йейл, това е като скок във времето през 190 години", завършва Юстин Фрайберг, директор на лабораторията Yale Landscape Lab.


     

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини