Сретен Йосич избивал български наркобосове. Преглед на националния печат

Георги Първанов: Имаме реален принос в отбраната на Европа, пише "Дума".
На площад "Александър Батенберг" в столицата вчера бе отпразнуван Денят на храбростта и празник на Българската армия. Денят на Свети Георги Победоносец е ден на националната памет, заяви президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов в словото си преди военния парад. Според него страната ни има реален принос в общата европейска отбранителна система. В тон с празничното настроение държавният глава отбеляза и няколко важни за новото военно строителство акцента. И днес Българската армия е символ на морал и почтеност. Реформите трябва да бъдат за постигане на по-добър живот за военослужещите. Най-важната задача е подборът, подготовката и развитието на личния състав. Специално внимание Първанов отреди на постигането на пълна оперативна съвместимост на БА в НАТО. Предстои ни още много, за да постигнем онези оперативни способности, с които да отговорим на формиращата се нова стратегическа визия на алианса. Това означава да имаме ясен разчет за онова, което трябва да дават нашите въоръжени сили за реакция на конфликтите, каза Първанов.
„Новинар": Първанов с критики към новия закон за отбраната
Президентът Георги Първанов още днес ще подпише указ за обнародването на новия Закон за отбраната, въпреки че си го е представял „малко по-различно". Това стана ясно вчера след парада по повод Деня на Българската армия. Заради несъгласие с подготвяните проектореформи, които орязваха правомощията на президента като върховен главнокомандващ, още през септември миналата година държавният глава се закани да наложи вето над закона.
Впоследствие текстовете бяха променени. Вчера военният министър Николай Цонев заяви, че е получил уверение от президента, че ще подпише указа за обнародването на закона. Пред журналисти Първанов сподели, че той може да бъде солидна основа за по-нататъшното развитие на Българската армия.

„24 Часа": Сретен Йосич избивал български наркобосове?
Сръбският наркобос Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам е участвал в организирането на множество убийства на български престъпни босове. Тази сензационна новина съобщава днес сръбската преса цитирана от БГНЕС, позовавайки се на източници от сръбските съдебни и полицейски власти.
Сретен Йосич бе задържан на 27 април в Белград по подозрение, че е истинският поръчител на атентата срещу хърватския журналист и собственик на списание "Национал" Иво Пуканич. Журналистът бе взривен в двора на редакцията на 23 октомври миналата година в центъра на хърватската столица Загреб. За ликвидирането на Пуканич Йоца Амстердам е платил 1.5 млн евро. В обвинението срещу Йоца Амстердам пише, че планът за убийството на Пуканич е изготвен в Черна гора.
В организирането на атентата е участвал и кумът на Йосич Слободан Джурович. Срещите са били в Бар, а последната е станала месец преди атентата, пише в обвинението, което е било предоставено на сръбския вестник "Блиц". За организирането на покушението Джурович е бил в Хърватия четири пъти където се е срещал с Роберт Матанич, довереното лице на Йоца Амстердам.

„Труд": Плащат откуп за похитените ни моряци тази нощ?
Тази нощ може би ще бъде платен откупът за българските моряци, похитени от сомалийски пирати, съобщи по БНТ журналистката Елена Йончева, която е в района.
На 6 април т. г. световните агенции съобщиха, че 16 български моряци се намират на борда на отвлечения от сомалийски пирати британски търговски кораб. Корабът, който плава под Панамски флаг е бил нападнат сутринта в Аденския залив.

„Стандарт": Юруков спасява СДС от Командира с 1000 подписа
Пламен Юруков има 3 дни, за да събере недостигащите близо 1000 подписа за регистрацията на СДС като партия за евроизборите. Това съобщи за "Стандарт" говорителят на ЦИК Александър Александров. Вчера в изборната администрация е бил получен протоколът от служба ГРАО, която проверява достоверността на събраните парафи. Въпреки че де юре лидерът на синята партия има повече подписи, те се оказали с недописани имена или грешки в ЕГН-то, констатирали от ГРАО.
Междувременно нерегистрираният лидер на СДС Мартин Димитров и Любов Панайотова, които представляват синята партия, внесоха в ЦИК заявление за заличаване на регистрацията за самостоятелно явяване на евровота. Хората, които са подали документи за фалшивата регистрация на партията, вече не са нейни членове, каза Димитров. По думите му формалният лидер Пламен Юруков е действал срещу решенията на партията за участие на вота в коалиция.
ЦИК ще вземе решение по жалбата на Мартин Димитров, заяви говорителят на комисията Александър Александров. Пред "Стандарт" той уточни, че регистрирането на политическа сила първо като партия, а след това като коалиция не е прецедент. Това е често срещано по време на местните избори, уточни Александров. Той допълни, че ако Синята коалиция подаде документи и се регистрира, това ще заличи регистрацията на СДС. След това ЦИК трябва да вземе решение дали да върне депозита на партията или той ще бъде пренасочен по сметката на коалицията.

„Стандарт": Столичани задръстиха шосетата
Огромни задръствания започнаха вчера след обяд, когато десетки хиляди софиянци тръгнаха да се прибират към столицата след празниците. Много натоварен бе трафикът по магистрала "Тракия", особено в участъка Пловдив - София. Шосето се изпълни с много автомобили, ТИР-ове и автобуси. Задръствания имаше и на българо-турската граница при ГКПП Капитан Андреево. През пункта минаваха предимно софиянци и румънци. Също натоварен бе и трафикът от Кулата към столицата. Хиляди нашенци тръгнаха към столицата след дългата почивка в Гърция. Задръстване имаше на пътя Варна - София в Ловешка област след Ябланица. Там се образува дълга опашка от коли, автобуси и камиони. Тежко бе и по пътищата Пазарджик-Пловдив и Велинград-Варвара.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини