Разменяме сезонни работници с Молдова за 9 месеца в годината

Обменът на сезонни работници мигжду България и Молдова ще е за период до 9 месеца годишно. Срокът се регламентира с приетото от българското правителство днес решение по подписаната през юни Спогодба за регулиране на трудовата миграция между двете държави.

Според данните от Агенцията по заетостта наетите у нас сезонни работници от други страни са близо 6 400. Повечето от тях са молдовци.

Утвърденият от министрите документ ще се прилага за граждани на двете страни, които имат трудов договор и разрешение за пребиваване на територията на другата страна. Целта на документа е да даде допълнителна възможност за осигуряване на работници за сектори от икономиката на България, в които има недостиг на работна сила.

Със Спогодбата се регламентира наемането без отделно разрешение за работа на молдовски работници в България за срок от 1 година с възможност за последващо удължаване за общо до 3 години.

Наетите по Спогодбата работници ще имат същите трудови права и задължения и защита на работното място, които са в сила за местните работници.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини