Борисов: Изтегляме закона за акциза на бездимните цигари

"Щом тези, които критикуват законопроекта, сред които и Патриотите, искат да го изтеглим, нека така да бъде", заяви той

ГЕРБ изтегля предложението за нов акциз върху така наречените бездимни цигари, което щеше да вдигне цената им. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Солун, където е за среща на лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия.

Различните мнения в управляващата коалиция по темата трябва ли да има такъв акциз станаха причина за сериозното изостряне на тона на Борисов. Той заяви, че промените в закона са имали една цел – равни условия за всички и събиране на повече пари за хазната, които пък да отиват за социални услуги.

„Когато опозицията ни атакува - разбирам, има смисъл. Това й е работата, но сега говорят нашите коалиционни партньори. Председателството свърши. Да оставям ГЕРБ да става тупан на който сутрин няма работа и излезе да се изказва по нас. Много им стисках зъбите, достатъчно”, заяви Борисов.

Поводът за недоволството на премиера стана позицията на част от Патриотите, които не одобряват идеята на ГЕРБ за акциз върху бездимните цигари.

„Ние сме твърдо против и се чудим кой има интерес от тези промени, защото в момента, в който този продукт стъпи здраво на българския пазар, веднага правим рестрикции, с които го ограничаваме и връщаме към конвенционалните марки тютюни, за които мисля, че всички знаем кой точно ги произвежда”, заяви Александър Сиди от Обединените патриоти.

За да няма напрежение, правителството се отказва от акцизите, но последствията щели да плащат Патриотите.

„Само ще им кажа, че след два месеца ще говорим за бюджет и ще дойдат с огромните си искания, за въоръжение, за пения. От сега им казвам – единственото, от което е водена ГЕРБ, е да не дотираме цигари”, каза Борисов.

Въпреки оттеглянето на идеята, премиерът остана категоричен - законът бил необходим, защото иначе се облагодетелства конкретна фирма.

Той допълни още, че коментарите, че е имало облага за бизнесмен е огромна лъжа.

„След като искате да подаряваме пари – защото когато не събираме от тези цигари пари, това е загуба за бюджета. На практика ще дотираме чуждите компании, които Патриотите подкрепят в случая. И аз ги подкрепям вече”, каза още премиерът.

Лидерите на Патриотите все още нямат официален отговор дали има напрежение и дали е заплашена коалицията.

„Нека и другите политически партии да си направят сметка, че един ден и те ще управляват. И когато управляват, с тези камъни точно ще ги бия по тяхната глава. Този зверски популизъм няма да излезе добре”, заяви Бойко Борисов.

Иначе срещата на лидерите в Солун продължи повече от четири часа. Те излязоха и с официални позиции пред медиите. Стана ясно, че четирите държави са готови с конкретни проекти, с които да кандидастват за финансиране на срещата на върха, която ще бъде тази седмица в София. На нея ще присъства и Китай. Надеждата на българското правителство е в началото на 2019 г. да заработи така наречената тол система по българските пътища първо за автомобилите, а след това и за тежкотоварните камиони.

Бъдещето на Западните Балкани бе сред останалите обсъждани теми. Четирите държави изразиха категорична подкрепа за евентуалното членство към ЕС на Сърбия, но сърбите категорично заявиха, че проблемът с Косово остава.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини