Китайският премиер идва по покана на Борисов на срещата 16+1

    Премиерът Бойко Борисов е поканил канцлера Ангела Меркел да участва като специален гост в срещата на върха "Групата 16+1" на 7 юли в София. Информацията е от дипломатически източници, потвърдена и от екипа на министър-председателя. 

    За срещата на 16+1 "ще пристигне китайският министър-председател Ли Къцян, а премиерът Борисов изпрати покана до канцлера Ангела Меркел за участие като специален гост, уточниха от МС.

    Лидери от 16 държави – Китай и страни от Централна и Източна Европа, ще се срещнат в София тази седмица на фона на месеци напрежение заради търговските маневри на Съединените щати и разделения в ЕС за китайските инвестиции. 

    В шестата година на събитието София ще е домакин след Варшава (там бе първата среща през 2012 г.), Букурещ, Белград, Сиджоу (единствения домакин извън Европа), Рига и Будапеща. 

    Китай не скрива, че във формата "16+1" търси платформа за икономическо сътрудничество в инфраструктурния сектор - по същото време, когато президентът Си Цзинпин работи активно по проекта "Един пояс, един път", в който Европа е крайна точка. Работите по отделни звена от него (пътища, жп линии, енергийна инфраструктура и др.) са по-лесни в двустранен формат - в разговори със страните от Централна и Източна Европа поотделно, - отколкото ако партньорът е Европейската комисия, смятат пък европесйки представители. 

    Въвъ форума ще участват 200 китайски компании - представители на най-големия бизнес и 600 бизнесмени от Централна и Източна Европа. 

    Ли Къцян пристига у нас на 5 юли. Това е първата визита на Ли Къцян в България и пъръвата на китайски премиер в страната в последните 18 години. След България Ли Къцян ще посети Германия по покана на на канцлера Меркел. 

    Преди дни Ван Чао заяви, че Китай осъзнава, че сред останалите членки на ЕС има безпокойство зарадисътрудничеството на Пекин със страните от Централна и Източна Европа, но не се стреми да създава разкол в ЕС. 

    Някои страни от Централна и Източна Европа, чиято остра реторика в последните години често е насочена срещу Брюксел, се надпреварват да изтъкват добрите си отношения с Китай и да предлагат на компании от азиатската страна повече бизнес възможности. 

    Гърция изяви желание да присъства като наблюдател и се очаква премиерът Ципрас да пристигне лично у нас. 

    Гости в София ще са и лидери от Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора и Чехия. 

    Отвъд срещата "16+1" на 6 и 7 юли Ли ще се срещне с президента на България Румен Радев, премиера Бойко Борисов и други представители.

    Източник: epicenter.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини