Загадката на неолитните кръгли камъни (3D модел, видео)

Сферичните камъни са намерени с Шотландия, Англия, Ирландия и островите Оркни. На повърхността им са издялани изпъкнали полусфери, броят на които варира от 3 до 100. На някои от тях има гравирани и други орнаменти. Диаметърът на почти всички артефакти е около 7 сантиметра.​ Смята се, че са на 5 хиляди години - от Каменната ера.

Археолозите вече 200 години не могат да разберат за какво може да са служели каменните топки  Има много версии - от тежести за риболов, мярка за теглилки или инструменти за обработка на кожа до ритуални или религиозни предмети. Има учени, които смятат, че такива камъни са били използвани за преместването на скалните блокове за мегалитни комплекси като Стоунхендж.

Но още по-голяма загадка е как за били направени тези каменни топки. 

Националният музей на Шотландия публикува на сайта си 3D модели на 60 от загадъчните камъни. за целта всеки е бил сниман 150-200 пъти със специална камера с висока резолюция. Благодарение на тази технология археолозите са могли да видят на топките нови, незабелязани досега детайли. Някои от орнаментите са още по-влудяващи. 

Коментари в сайта

Последни новини