Д-р Кадир Кабакчъоглу отбеляза 80-годишен юбилей сред обич и почит

80-годишният юбилей на един от главните лекари на Многопрофилната болница за активно лечение в Ардино д-р Кадир Кабакчъоглу, живеещ понастоящем в Бурса, бе отбелязан тържествено в заседателната зала на общината.

Празникът на юбиляра уважиха ръководството на общината, начело с кмета Ресми Мурад ипредседателят на Общинския съвет Сезгин Байрям.Тук бяха още

областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, пастпрезидентите на Ротари клуб Кърджали-Джевдет Адем и Сабахатин Гьокче, зам.-председателят на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (ардинци) в Бурса Юксел Юртсевен, управителят на болницата в Ардино д-р Гюнер Осман, съпругата на юбиляра Рейхане Кабакчъоглу. Събитието бе уважено и от лекари, медицински сестри, лаборанти, които са работили през годините в ардинското лечебно заведение. Сред тях бяха бившият управител на ардинската болница д-р Себахатин Хаджисеид,  д-р Донка Дамакова, бивш детски лекар и завеждащ детското отделение до 1990 г., д-р Вълчо Митрушев,

мед. фелдшер Наджи Мустафов, гл. лаборант Елена Георгиева-Згурова, дългогодишната главна медицинска сестра Пакизе Ерен, главният готвач Мюмюн Бекир.

С мултимедийна презентация общественикът и зам.-председател на Обществения съвет
за закрила на културното наследство в Ардино СеляхидинКарабашевпредстави професионалния живот на д-р Кабакчъоглу, както и историята на болницата в Ардино. В 170 слайта беше проследена  историята на здравеопазването в Ардинско. Първият лекар в района е Садък Ефенди (Хаджийсеинов), а първата здравна служба е създадена отд-р ВалдемарХристензен, руски лекар, белогвардеец.Сегашната болница в Ардино е завършена и открита през 1958 г.от Строителни войски. Първият главен лекар е д-р Марин Маринов.

От свое име и от името на председателя на местния парламент Сезгин Байрям, кметът Ресми Мурад, връчи на д-р Кадир Кабакчъоглуплакет за големите му заслуги в сферата на здравеопазването. Прочете ипоздравителн адрес до юбиляра.

Развълнуван в речта си юбилярът изказа искрените си благодарности към ръководството на общината за отбелязването на 80-годишнината му.
„Гордея се, че съм роден в Ардино и съм ардинчанин. Пожелавам на всеки един от вас да достигне моите години и да ги надмине“, заяви д-р Кабакчъоглу. 
Организатор на проявата бе община Ардино.

Кой е д-р Кадир Кабакчъоглу?
Д-р Кадир Кабакчъоглуе роден през 1938 година в Ардино. Завършил е Висшия медицински институт „Иван Петрович Павлов“ в Пловдив. През 1963 г. е разпределен по договор като лекар в кърджалийското село Мост. През тези години детската смъртност в целия кърджалийски окръг е много голяма – 14 процента. Това го мотивира да се бори, за да спадне този процент. В рамките на година и половина намаля смъртността в селото до 4 процента. По негова идея и със съдействието на първия турски депутат в Народното събрание Исмаил Алиев и покойния председател на ТКЗС в Мост Азис Исмаил (баща на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис) в Мост се открива здравна служба. С първата си заплата д-р Кабакчъоглу купува термометри и ги дарява на всички жени в региона. През 1965г е назначен от Окръжното здравно управление за главен лекар на ардинската болница. В града под Белите брези работи до 1973 г. Същата година се изселва в Турция по изселническата спогодба. Съпругата му Рейхане Кабакчъоглу от Кърджали е първата аптекарка-туркиня в окръга.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини