11 °C

Създадоха програма, която предвижда болестта на Паркинсон

Създадоха програма, която може да предвиди болестта на Паркинсон с точност до почти 100%. Откритието е съвместно дело на учени от руския Институт по физика, нанотехнологии и телекомуникации „Петър Велики“, от Института по експериментална медицина и Националния изследователски университет по информационни технологии, механика и оптика (ИТМО) в Санкт Петербург.

Програмата е разработена като се прилагат математически методи за анализ, а в помощ на изкуствения интелект специалистите използват медицинските данни на повече от двеста души на възраст от 40 до 80 години. Програмата анализира множество фактори – от стандартните до тези, свързани с това кога са се появили първите симптоми, колко силни са и как точно е нарушена координацията на движенията. На практика компютърът се е научил да обработва вече съществуващите досиета с историите на болестта и да ги сравнява с нови данни, които лекари и биолози му подават.

Подобен анализ позволява не само да се предскаже формата на заболяването до 96%, но и да се посочи кои лекарства биха могли да облекчат симптомите на пациента.

Според доц. Марина Карпенко от катедрата по биофизика на Института по физика, нанотехнологии и телекомуникации в близко бъдеще подобни програми ще могат да се инсталират на всяко устройство – и на компютър, и на смартфон.

„Колкото повече информация се подава, толкова по-точни ще бъдат изводите и по-резултатни препоръките, които ще се дават“, казва доц. Карпенко.

Статистиката показва, че на всеки сто души в света един се разболява от Паркинсон. Заболяването е хронично, смята се за нелечимо и терапията е насочена преди всичко към облекчаване на симптомите. Това е важно, защото болестта на Паркинсон засяга нервната система и болният постепенно губи контрола над собственото си тяло.

„Болестта може да се развива в продължение на 20 или повече години. Всеки случай обаче протича по различен начин. Какви симптоми ще се проявят у човек, който се сблъсква за първи път с подобна диагноза? На този въпрос отговаря нашата програма, която е в състояние да предвиди именно това“, казва доц. Марина Карпенко. Тя е убедена, че ако лекарят знае предварително за възможната заплаха от развитието на болестта, той ще създаде персонална профилактика за пациента и така ще му помогне изключително много. 

Източник: framar

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще ви предложи възможности за постигане на цел, към която отдавна се стремите. Съсредоточете се в работата си, това ще ви спести неприятности. Усилията, които положите ще бъдат оценени, евентуалното ви бездействие също. Среща с партньори в бизнеса ще създаде условия за удачно влагане на пари, и което е по-важно, бързото им нарастване.
16 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се запознаете отблизо с идеите на човек от вашите среди и заедно ще планирате общи действия. Други ще ги занимават лични, духовни или интимни преживявания. По-важното е, че ще има какво да ви зарадва. Денят е подходящ да подобрите отношенията си с някой, изразявал съмненията си във вас.
16 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Многообещаващо начало на новата седмица. Имате реални шансове да постигнете онова, към което се стремите, затова действайте решително и ще успеете. Онези от вас, които все още не са открили любовта, днес ще постигнат много в тази посока. Спокойни и уверени сте и това е най-важната предпоставка за успеха ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Благодарение на усърдието ви ще добиете повече яснота по интересуващ ви въпрос и това ще ускори действията ви, но вече освободени от съмнения и вредни мисли. Първите резултати ще повишат увереността в собствените ви сили, друго не би могло и да е, а разбирането, което срещате ще ви мотивира да продължавате.
16 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отнасяйте се с повече търпение към обкръжението си и не давайте израз на обземащо ви раздразнение. Ще за твърдите постиженията си в областта, в която съсредоточавате най-много усилия. Не пренебрегвайте чувствата на онези, които ви обичат, покажете им уважението си и направете живота на всички ви по-добър. приемете подаръците, каквито и да са те.
16 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
16 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В живота си вие навлизате в нов етап. Имате добри шансове за професионален напредък, опитайте се да използвате удачно покровителството на звездите. В личен план ще е добре, ако се отървете от съмненията си по отношение на вашия интимен партньор. В противен случай рискувате да влошите отношенията си.
16 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Приемете предложението на партньорите си, това е най-доброто, което можете да направите за момента. Внимавайте, това е шанс, особено, ако сте попаднали на нещо отдавна желано. Издигане в кариерата и повишаване на възнаграждението ви. В интимен план ви предстоят приятни моменти.
16 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от високите си амбиции, е добре да разчитате предимно на собствените си сили. Така няма да търсите вина в другите, ако не успеете във всичко. В личен план ви очаква положително развитие на връзка, която до сега ви е притеснявала. Тя може да се отнася и до отношенията ви с човек, комуто за нещо сте длъжници.
16 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако се отнесете с повече внимание към мнението на другите, ще си създадете нови приятели и улесните изпълнението на задачите ви днес. Обемът информация, която поемате и натовареността ви се отразяват на емоционалното ви и физическото ви състояние, което ви прави раздразнителни и пречи на връзките ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
16 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С интерес ще се включите в обща задача, изпълнението на която може скоро ще ви отегчи. Ще се почувствате обнадеждени от едно предложение, от вас зависи да го развиете в желаната посока. Пътуванията, на близко или далече ще са приятни и безаварийни. Изразете обичта си към някого и ще се радвате на взаимност.
16 дек 2019
Последни новини