Изобретиха софтуер, който вижда няколко минути напред в бъдещето

Повечето от нас са свикнали с технологията, предвиждаща думите, които искаме да напишем. Скоро този вид софтуер ще успява да погледне още по-напред в бъдещето и да предвиди действия, които дори не сме си помисляли.

В бъдеще ще се появят роботи, които ще ни поднасят чаша кафе, преди дори сме помолили за него.

Учени от Университета в Бон, Германия искат да достигнат нови върхове, създавайки компютри, които ще предсказват човешкото поведение няколко минути напред.

“Искаме да предвидим времето и продължителността на различни дейности минути, дори часове преди да са се случили”, казва водещият изследовател Юрген Гал.

Целта е да се разбере дали програмата би могла да опише последователност от действия до 5 минути напред в бъдещето, на база първите стъпки от дадена активност.

Изследователите обучили софтеура да предвижда следващата стъпка на готвач, показвайки му серия от клипове на хора, правещи закуска или салата.

След това показали на програмата напълно ново видео на друг човек, приготвящ същото ястие, и наблюдавали как тя ще предскаже следващите стъпки и продължителността им.

За нас хората, това не е голямо предизвикателство. Ако видите как някой сграбчва купа и зърнена закуска, лесно ще предвидите, че следващото му действие е да вземе мляко, което ще му отнеме 5 секунди и че може би ще пресече кухнята за лъжица.

Този вид прогнози обаче не са фасулска работа за един компютър.

Екипът изпробвал два подхода, използвайки различни видове изкуствени невронни мрежи: една която предсказала бъдещите действия и разгледала резултата преди да направи следваща прогноза и друга, която създала матрица преди да посочи вероятностите.

Както би могло да се очаква, колкото по-напред в бъдещето се вглеждали, толкова повече грешки допускали.

Точността била над 40% при краткосрочните прогнози.

Рефлективният подход се представил малко по-добре от този с матрицата в прогнозите за седващите 20 секунди, двете невронни мрежи, обаче, показали еднакви резултати при малко по-дългосрочните прогнози – за следващите 40 секунди.

В крайна сметка, учените открили, че тренираната програма би могла да предвиди действие и неговата продължителност 3 минути напред в бъдещето в приблизително 15% от случаите.

Това може и да не звучи впечатляващо, но осигурява солидна основа за бъдещ изкуствен интелект, който потенциално би могъл да развие свръхчовешки прогнози.

Предстои ни да извървим дълъг път, особено като се има предвид, че крайната цел ще е разработване на програми, създаващи прогнози на база собствения си опит, без нуждата да бъдат обучавани.

Забравете предсказването на престъпления, преди да са се случили - предстои ни дълъг път преди да ни се наложи да се притеснявама за това в бъдеще. Най-добрите ни алгоритми все още се затрудняват да предскажат, кой престъпник би нарушил закона повторно.

Те обаче биха могли да подобрят интелекта на самоуправляващите се автомобили, или да ни помагат в домакинството, изключвайки печаката, веднага след като извадим лазанята от нея.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини