10 °C

Изобретиха софтуер, който вижда няколко минути напред в бъдещето

Повечето от нас са свикнали с технологията, предвиждаща думите, които искаме да напишем. Скоро този вид софтуер ще успява да погледне още по-напред в бъдещето и да предвиди действия, които дори не сме си помисляли.

В бъдеще ще се появят роботи, които ще ни поднасят чаша кафе, преди дори сме помолили за него.

Учени от Университета в Бон, Германия искат да достигнат нови върхове, създавайки компютри, които ще предсказват човешкото поведение няколко минути напред.

“Искаме да предвидим времето и продължителността на различни дейности минути, дори часове преди да са се случили”, казва водещият изследовател Юрген Гал.

Целта е да се разбере дали програмата би могла да опише последователност от действия до 5 минути напред в бъдещето, на база първите стъпки от дадена активност.

Изследователите обучили софтеура да предвижда следващата стъпка на готвач, показвайки му серия от клипове на хора, правещи закуска или салата.

След това показали на програмата напълно ново видео на друг човек, приготвящ същото ястие, и наблюдавали как тя ще предскаже следващите стъпки и продължителността им.

За нас хората, това не е голямо предизвикателство. Ако видите как някой сграбчва купа и зърнена закуска, лесно ще предвидите, че следващото му действие е да вземе мляко, което ще му отнеме 5 секунди и че може би ще пресече кухнята за лъжица.

Този вид прогнози обаче не са фасулска работа за един компютър.

Екипът изпробвал два подхода, използвайки различни видове изкуствени невронни мрежи: една която предсказала бъдещите действия и разгледала резултата преди да направи следваща прогноза и друга, която създала матрица преди да посочи вероятностите.

Както би могло да се очаква, колкото по-напред в бъдещето се вглеждали, толкова повече грешки допускали.

Точността била над 40% при краткосрочните прогнози.

Рефлективният подход се представил малко по-добре от този с матрицата в прогнозите за седващите 20 секунди, двете невронни мрежи, обаче, показали еднакви резултати при малко по-дългосрочните прогнози – за следващите 40 секунди.

В крайна сметка, учените открили, че тренираната програма би могла да предвиди действие и неговата продължителност 3 минути напред в бъдещето в приблизително 15% от случаите.

Това може и да не звучи впечатляващо, но осигурява солидна основа за бъдещ изкуствен интелект, който потенциално би могъл да развие свръхчовешки прогнози.

Предстои ни да извървим дълъг път, особено като се има предвид, че крайната цел ще е разработване на програми, създаващи прогнози на база собствения си опит, без нуждата да бъдат обучавани.

Забравете предсказването на престъпления, преди да са се случили - предстои ни дълъг път преди да ни се наложи да се притеснявама за това в бъдеще. Най-добрите ни алгоритми все още се затрудняват да предскажат, кой престъпник би нарушил закона повторно.

Те обаче биха могли да подобрят интелекта на самоуправляващите се автомобили, или да ни помагат в домакинството, изключвайки печаката, веднага след като извадим лазанята от нея.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
10 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не си позволявайте да оставате длъжници някому. Изчистете дълговете си и ще отворите пътя на новостите пред себе си. Здравословно неразположение ще отшуми, но има още какво да направите за да се подобрите напълно. Телефонно обаждане ще ви зареди с приятни усещания за предстоящи събития.
10 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергетиката на деня ще ви въздейства мотивиращо и без да се щадите, ще дадете всичко от себе си в изпълнение на поети ангажименти и нови проекти. По свой начин, позитивно въздействащ, ще предадете от настроението си и на околните, от което ще се почувствате всички по-добре. Чрез спорт ще укрепите имунната система, духа и ще преборите стреса.
10 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Отдавна планирани мероприятия ще погълнат времето ви днес. Ако ви се наложи да свършите и чужда работа, не се дразнете, приемете, че вие ще направите това най-добре. Настроението ви е отлично, затова не позволявайте на дребните неща да ви пречат да се чувствате така. Роднини ще ви потърсят с покана за тържество.
10 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебните ви задължения днес изискват пълно отдаване, затова се заемете сериозно и работете концентрирано. Опитайте се да отклоните личните си ангажименти, близките ви ще ви разберат. Моментът е много подходящ както за реални резултати, така и за трупане на опит, затова не бива да го изпускате. Прекарайте вечерта в спокойна обстановка.
10 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете спокойствие и потиснете раздразнението си, ако имате такова. Психическото ви състояние се отразява на околните, което се връща отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
10 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
10 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С точни и правилни действия ще се реализирате в службата и в бизнеса. Шанса да получите изгодни предложения е реален, ще влезнете в полезрението на високо стоящите. Не пропускайте да поискате своето, колкото и нескромно да се вижда на някои. Вечерта полейте успеха си в приятна обстановка.
10 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще инициирате среща, на която да обсъдите предстоящ проект или друга своя изява. В тази връзка ще търсите финансова подкрепа и по-често ще се допитвате до мнението на хора, запознати с материята. Не пренебрегвайте вътрешните си желания и слушайте сърцето си. Осигурете си повече спокойствие.
10 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете миролюбиви и не търсете спора на всяка цена, с компромиси ще стигнете по-далече. Ще реализирате бизнес-идея с човек, когото харесвате не само като бизнес-партньор. Внимавайте да не прекрачите границата на позволеното, от което да пострада и работата ви. С роднини ще планирате предстоящо събитие.
10 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
На занимаващите се активно с бизнес им се дава да реализират финансови сделки. Други ще засилят интереса си към сфера или друго проявление, с което да разширят дейността си, въпреки трудностите, които срещат. Хранете се балансирано и повишете физическата си активност, за да се чувствате в подходяща форма и сила на духа.
10 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. В интимен план също няма от какво да сте недоволни.
10 дек 2019
Последни новини