Отново Джаз фест в Кърджали, идва Хилда Казасян

За седма поредна година сдружение „Долината на Орфей“ организира едноименния Jazz фест, чието начало беше поставено в с. Маслиново, област Хасково. За втора поредна година фестът се провежда в гр. Кърджали. Благодарение на огромния зрителски и медиен интерес през 2017, събитието вече е част от културния календар на община Кърджали. Тази година специален гост ще бъде чаровната джаз прима Хилда Казасян. Вход: както винаги СВОБОДЕН!

Това обявиха организаторите на проявата в социалната мрежа Фейсбук.

Ето как един от основоположниците на феста Кирил Керанов описва прохождането:

През 2011 г. група приятели от нашето Сдружение с нестопанска цел „Долината на Орфей“, рег. в Окръжен съд – Кърджали хапвахме пържена рибка и пийвахме студена биричка в с. Маслиново. Всички бяхме запалени меломани и трегери на културата или поне така си мислехме. Коментирахме идеята на Хърби Хенкок, датата 30 април да се обяви за „ДЕН на ДЖАЗА“ и това, че ЮНЕСКО одобрява и провъзгласява това.
Веднага решихме, че ще спретнем едно джаз-фестче в с. Маслиново, Хасковска област и всеки започна да звъни на познати музиканти и певци, и да ги кани за първо участие. Естествено срещу … почерепка и добра дума.
Докато джаз-легендата Хърби Хенкок като „посланик на добра воля“ и събрал около себе си изтъкнати личности, харесващи джаз музиката налагат даже и на ООН да признае 30 април за Международния ден на джаза през 2012г., ние вече правехме второ джаз-фестче в с. Маслиново. Естествено … срещу скромна почерпка на артистите, е-е-е и добра дума за тях.

За да стъпи в Кърджали фестът основна заслуга имат ротарианците Станислав Луков и Гавраил Гавраилов.

Миналата година присъстваха няколко формации. В програмата  бяха включени Мирослава Кацарова с нейното трио от Пловдив, добре позната на меломаните с многобройните изяви и с издадените албуми, Акустично трио с вокал Мария Арнаудова от Димитровград, трите момичета от „D’Verse“, пловдичаните Tower of power tribute band, сборната формация от Хасково X key. Кърджалийската рок група КЕФ Бенд откри феста с изпълнения на соул и фънк парчета. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини