10 професии, които скоро ще изчезнат

Има професии, които преди 20 или 30 години не са съществували. Но има и такива, които скоро няма да ги има. Десет професии може да останат в миналото, а на тяхно място ще се появят нови, които ще отговарят на потребностите на времето.

Можете ли да си представите, че тези 10 професии ще изчезнат?

Пътни агенти
Сега с наличието на редица сайтове и app-ове, които автоматично аранжират датите на пътуването ви, купуват ви билети и резервират хотели, пътните агенти стават напълно излишни. Много агенции вече са се усетили накъде отиват нещата и бавно са започнали да местят услугите си онлайн.

Касиери
От много години насам се водят теории за свят без физически пари. Сега с напредъка на безконтактното плащане, криптовалутите и напълно автоматизираните магазини, като този на Amazon, позициите на касиерите се превръщат в отживелица.

Библиотекари
Книгите никога няма да изчезнат, но поради популярността на електронните и аудио книгите, нещата не изглеждат никак добре за библиотекарите. Поради липсата на финансиране много публични библиотеки са длъжни или да затворят врати или да разчитат на доброволци. А академичните институции отдавна са започнали да качват учебниците и литературата си в дигитални формати.

Пощенски куриери
Докато дроните все още не са напълно разпространени за пощенски цели, традиционните пощальони са все още в безопасност. Но не за дълго. Много скоро доставянето на всички писма, сметки и известия ще бъде преместено онлайн.

Банкери
Докато обезателно смятаме, че банките никога няма да изчезнат, безспорен е факта, че някои по-малки клонове вече са затворили врати. Това се дължи на удобството от онлайн и телефонното банкиране, където можеш да изпълняваш транзакции и да управляваш парите си с лекота.

Текстилни работници
Намаляващия номер на работници в текстилната индустрия не се дължи на липсата на клиентско търсене, а по-скоро на начина, по който са произведени продуктите. С наличието на машини, които вече могат да извършват голяма част от производствената работа, местата за неквалифицирани работници занижават.

Спортни рефери
Ако сте замисляли бъдеще като рефер, има голям шанс това да не е правилното бъдеще за вас. В последно време FIFA започна все повече да отстъпва на технологията, интегрирайки нова сензорна голова линия, както и „Видео Асистент Рефер“. Те следват примера на други спортове като тенис, крикет и ръгби, които отдавна разчитат на технологията за взимане на правилно решение при спорно обсъждане.

Пилоти
Мисълта за напълно автоматизирано-пилотирани самолети може да ви звучи ужасяваща, но е голям шанса вече да сте пътували в самолет на автопилот. Модерните комерсиални полети разчитат на система, която автоматично отговаря на авиодиспечерите и калкулира и имплементира най-добрия маршрут до дестинацията.


Таксиджии
До скоро безпилотните коли фигурираха само в научнопопулярните филми, но с развитието на технологиите, фирми като Waymo и Tesla все по-бързо се приближават до реализирането на тази идея.

Рибари
Да, вноса на морски деликатеси и риба е по-евтин и започва да се превръща в рутина, но в последно време Великобритания и Щатите са обвинени в прекомерен риболов. Това допринася за огромно разпадане на екосистемата, отговорна за хранителната верига и шансовете за оцеляване на водните обитатели. В същото време ефектите на глобалното затопляне биха имали катастрофални последици за бъдещия ни добив на риба.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини