100 деца и младежи ще свирят с маестро Мичо Димитров в Кърджали

В рамките на програмата на „Мултикултурният град’2018” 100 деца и младежи от Кърджали ще имат шанса да свирят със световноизвестният цигулар проф. Мичо Димитров в майсторски клас на 22 май от 11.30 до 17.30 ч. в Дома на културата по покана на Арт движение КРЪГ.

Още на 10-годишна възраст бъдещият световен цигулар печели І-ва и Извънредна награда на Международния Конкурс „Ярослав Коциян” в Чехия, след което изнася първия си самостоятелен рецитал, а 13-годишен вече свири като солист на Пловдивската филхармония. През 1974 г. завършва Пловдивското музикално училище и без конкурсен изпит е приет в Музикалната академия в София, в класовете по цигулка на проф. Боян Лечев и по камерна музика на проф. Владимир Аврамов. От 1980 г. специализира във Висшето училище за музика и драма „Гилдхол” в Лондон при световноизвестния цигулков педагог проф. Ифра Нийман. Завършва тригодишното си обучение там с най-високото отличие Concert Recital Diploma. През същия период (1980-1983) е преподавател по цигулка и камерна музика в „Ричмънд Колидж” в Туикенам. Изнася концерти  в Лондон, Уейбридж, Оксфорд, Ричмънд и Шепъртън. В България се завръща от 1983 до 1988 г. като концертмайстор на Пловдивската Филхармония с диригент Добрин Петков и преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 1988 г. до 2013 г. живее и работи в Холандия като концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър и като концертмайстор на Радио-филхармоничния оркестър в Хилверсум-Холандия, а сега отново е в България като концертмайстор на Пловдивската филхармония.

Проф. Мичо Димитров е лауреат на конкурса „Фриц Крайслер” във Виена.Носител е на десетки награди от престижни музикални конкурси въвВиена, Москва, Лондон и други европейски столици.Многократен участник в Международния фестивал на камерната музика в Пловдив, в Международния фестивал „Враненско лято”, в Международните музикални фестивали в Братислава и Кошице, във „Фестивала на Слънцето” в Сингапур, във фестивала BBC Proms в „Роял Албърт Хол” в Лондон. В България гастролира и свири с всички големи оркестри. През 2013 г. слушателите на програма „Хоризонт” на БНР и предаването за класическа музика „Алегро виваче” го избраха сред 5400 кандидати за носител на уникалния приз „Музикант на годината”.

Винаги, когато се връща в родината, маестро Мичо Димитров организира майсторски класове в различни градове и насърчава мрежа от млади таланти. Освен с музикантските си постижения той стана известен с това, че през последните години рисува...катедрали.Катедралите на своята музика. „Винаги съм изпитвал огромно страхопочитание към архитектурата и най-вече средновековната и древната – казва маестрото. – Обичам и руини. Места духовни, в които хората са вярвали и изпълнявали обреди…” Рисува от четири години, но вече има стотици портрети на замъци и духовни места, рисува с акрил, има и графики, а вече – и десетина самостоятелни изложби в София и Пловдив.

В Кърджали маестро Мичо Атанасов пристига с 64 картини, които ще бъдат представени на 22 май от 18.00 ч. в Дома на културата в съпровод с музикални изпълнения от участниците в неговия първи майсторския клас в града. От 23 май до 14 юни изложбата ще бъде отворена за посещения в Арт галерия Кръг.

Арт движение Кръг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини