МОН иска тестове да проверяват децата за първи клас

МОН обмисля тестове, с които да проверяват готовността на децата за първи клас. Резултатите ще насочват учителите от забавачките и няма да влияят за приема в училище. "Тестът се състои от 42 тестови игрови ситуации, които поставят детето в една интересна и позната за него среда. То се забавлява по време на изследването", обясни пред bTV доц. Мария Трифонова от БАН.

Целта е да се прецени как бъдещият ученик обработва информация, дали формира категории, прости изречения и използва бъдеще и минало време. Няма грешни отговори, но има различните решения, които ще носят различни точки, а скалата е разработена след изследване с 6000 деца. Скрининг тестове има в много западни страни, а от края на 80-те години на миналия век и в България. 

Дете, което има специални образователни потребности и механизмът за него е различен, коментира Васил Николов, председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Според него тестовете могат да са по желание в забавачките, но не трябва резултатите или участието в тях да влияят на приема в училище.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Su
    Su
    0 0
    15:22, 16 май 2018
    ТОва е първи клас бе, доколкото си спомням в първи клас почваш да учиш не преди това. Аман от акънлии бати.

Още новини

Последни новини