Младшите посланици на „Славейков” с медали от маратонско бягане

Младшите посланици на ЕП при СУ "Петко Рачов Славейков" - Кърджали Пламен Иванов,Атанас Терзиев,Деница Делчева и Йоана Валериева се класираха на второ място и заслужиха сребърните медали на маратонското бягане, което се проведе в София в неделния ден. За пореден път гимназистите затвърдиха реномето на училището си и доказаха защо е известно с прозвището си "Училище за шампиони".

Като едно от изпитанията в продължаващата вече няколко месеца надпревара между 30 български училища по проекта за младшите посланици на ЕП бе включено и маратонско бягане.

В първото издание на #RUN4EU-Sofia Half maraton, в смесена щафета 4х5 км, отборът на славейковци, съставен от две момичета и две момчета, се класира на второ място. Лично Теодор Стойчев - ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, ги награди и им благодари за участието.

През цялото време на състезанието четиримата кърджалийски участници в щафетата бяха подкрепяни от другите младши посланици, пристигнали в столицата с тях от Кърджали. Ранното ставане и тръгване в 4 часа сутринта в неделния ден на цялата група бе оправдано. Младшите посланици – участници в маратона и агитка – преценяват, че пътуването напълно си е струвало. Доволни са от класирането, постижението и цялостното си представяне в разгара на надпреварата за училище-посланик, която ще приключи в края на този месец.

Да припомним, че голямата наградата за победителя е посещение на Европейския парламент в Страсбург. Старши посланикът Димитър Димов е силно обнадежден за крайния резултат, а след маратона е двойно по-доволен от възпитаниците си, които досега доказваха познания за Европейския съюз и личностно израстване в срещите си с председателя на българския парламент, евродепутати, кметове, а вече показват, че са и физически издръжливи, активни и се борят за успеха.

При пристигането си в родното училище посланиците връчиха медал на директора Милко Багдасаров.

Европейското бягане е първо такова мероприятие. Фокусът на инициативата, която клуб „Бегач“ организира заедно с Представителството на Европейската комисия и Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България. Основната цел е да се намерят възможни решения на един от най-сериозните проблеми, заплашващи здравето на хората в страната – застоялият начин на живот. По данни на Евростат 90% от жените и 83% от мъжете в България спортуват рядко или никога. При младите хора на възраст между 15 и 24 години делът на слабо активните също е изключително висок – около 57%. По тези показатели България се нарежда на едно от първите места сред страните от ЕС, чието население страда от множество здравословни проблеми. В тази връзка инициативата представлява сериозно предизвикателство за организации като клуб „Бегач“, които, заедно с Европейската комисия и Европейския парламент в България, са си поставили за цел да насърчават активния начин на живот.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини