6 ползи от пчелния клей

Вероятно сте запознати с меда, а може би сте дори почитатели на пчелния прашец и пчелното млечице, но знаете ли, че и други пчелни продукти също притежават изключителни свойства? Става въпрос за прополиса. Тази лечебна смес не само предпазва кошерите от натрапници, но би могла да излекува и множество заболявания. Прополисът притежава антимикробни, антиоксидантни, противотуморни и противоязвени свойства.

Какво представлява прополисът?

Пчелният прополис е смолиста смес, която пчелите произвеждат, смесвайки собствената си слюнка с пчелен восък и частици от цветовете, които опрашват. Цветът на прополиса варира в зависимост от това какво точно събират пчелите от природата, но обикновено е в различни нюанси на тъмно кафявото.

Насекомите използват прополиса за запушване на нежелани процепи в кошера. Това е от изключителна важност, защото ако отворите не бъдат запечатани, кошерите може да станат жертва на змии, гущери или други натрапници.

Прополисът съдържа 300 естествени съставки, включително аминокисели, кумарини, фенол-алдехиди, полифеноли, секвитерпенови хинини и стероиди. Като цяло суровият прополис се състои от приблизително 50% смоли, 30% восъци, 10% етерични масла, 5% прашец и 5% различни органични съединения. Интересното за прополиса - а същото важи и за меда - е, че неговият състав винаги се променя в зависимост от времето и мястото на събиране и растителните източници.

6 ползи от пчелния прополис

1. Подпомага битката с рака

Прополисът притежава противотуморни и пртиворакови свойства. Съществуват над 300 научни изследвания и публикации, фокусирани върху прополиса и лечението на рак. Два полифенола в прополиса са особено мощни противотуморни агенти.

Учените вярват, че способността на прополиса да предотвратява появата на рак при хора и животни, вероятно се дължи на неговата способност да инхибира ДНК синтеза в туморни клетки, както и на способността му да индуцира апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на туморните клетки.

2. Облекчава симптомите на кандидоза

Кандидозата е инфекция, причинена от гъбичките Candida Albicans. Това е най-широко разпространения вид гъбична инфекция в устата, чревния тракт и влагалището, която би могла да засегне кожата и другите лигавични мембрани. Ако имунната система функционира правилно, този тип инфекция рядко причинява сериозни проблеми. Ако обаче имунната система не функционира правилно, кандидозата може да мигрира към други части на тялото, включително кръвта и мембраните около сърцето или мозъка.

Изследване, публикувано в списание Phytotherapy Research, установи, че екстрактът на прополис инхибира гъбичките след перорално приложение при 12 пациенти с възпаление на устната кухина и кандидоза. Друго изследване, публикувано през 2011 г. в Journal of Medicinal Food, доказа, че прополисът е пчелният продукт с най-силни противогъбични свойства, срещу 40 различни щамове на Candida albicans. Сред другите тествани пчелни продукти били мед, пчелен прашец и пчелно млечице.

3. Спира разпространението на херпеса

Херпес симплекс вирусите (HSV) са изключително разпространени. HSV-1 е основната причина за херпесните инфекции на устната кухина и устните. Херпесният вирус може да живее в латентна форма в имунната система на човек през целия му живот, като периодично причинява мехури, които след спукването си се превръщат в открити рани или язви. Ако не се лекуват, херпесите обикновено траят около 10 до 14 дни и са неприятни по няколко причини - причиняват зачервяване, болка, изгарящо усещане и неудобство. HSV-1 би могъл да причини и генитален херпес, но най-често отговорен за това заболяване е вирсусът HSV-2.

Добрата новина е, че прополисът би могъл да спре възпроизводството както на HSV-1, така и на HSV-2. Изследване доказа, че при хората, които използват крем с прополис , херпесите изчезват по-бързо в сравнение с тези, които използват конвенционални мазила. Друго проучване разкри, че крем, съдържащ 3% прополис, намялава болката от херпесите. Това обяснява защо много балсами за устни съдържат прополис.

4. Предотвратява и облекчава симптомите на настинка и възпалено гърло

Научно изследване доказа, че екстрактът от прополис би могъл да предотврати, а също и да намали продължителността на обикновената настинка, която често включва и възпалено гърло.
В рамките на проучването, групата, приемаща екстракт от прополис се оттървала от симптомите по-бързо от плацебо групата. Симптомите на настинка отшумели два и половина пъти по-бързо, в сравнение с пациентите, приемащи плацебо.

5. Бори се с паразитите

Гиардиазата е паразитна инфекция в тънките черва, която се причинява от микроскопичен паразит наречен Giardia lamblia. Заразяването става чрез контакт с инфектирани хора или след консумация на замърсена храна или питейна вода. Научно изследване доказа, че екстрактът от прополис води до 52% пълно елиминиране на заболяването при децата и 60% при възрастните.

6. Подобрява плодовитостта при жени с ендометриоза

Изследователи установиха, че приемането на 500 милиграма пчелен прополис два пъти дневно в продължение на шест месеца води до 60% процента случаи на бременност, в сравнение с едва 20% в плацебо групата. Проучванията все още не са демонстрирали, дали прополис би могъл да помогне и на безплодни жени без ендометриоза.

Как да използваме прополиса?

Прополисът се предлага под множество форми – екстрат, тинктура, капсули, таблетки, прах, спрейове, кремове.

Препоръчителната доза за вътрешен прием е 500 милиграма веднъж или два пъти дневно. При външна употреба, следвайте указанията на опаковката.

Предпазни мерки при употреба на прополис

Хора, които са алергични към мед, пчелен прашец и пчелно млечице, не бива да използват прополис преди да са посетили алерголог.

Прополисът би могъл да увеличи риска от кръвоизливи при хора, приемащи лекарства, които разреждат кръвта. Тъй като прополисът може да забави кръвосъсирването, трябва да спрете да го приемате, поне две седмици преди планова операция.

В случай на паразити, прополисът не бива да се използва като единствено средство без консултация с лекар.

Ако имате астма, някои експерти препоръчват да избягвате употребата на прополис, тъй като се смята, че редица съставки в него влошават симптомите на болестта.

Ако сте бременна или кърмите, се консултирайте с лекар преди да приемете прополис.

Източник: draxe.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини