Измама за милиони с деца-фантоми от България и Румъния

Това е нов вид престъпност: организирани банди от Източна Европа мамят германската държава с детски надбавки, изплащани за деца-фантоми от България и Румъния. Щетите възлизат на десетки, може би дори стотици милиони.

Измамата е функционирала така: в т.нар. семейни каси, които изплащат детските надбавки в Германия, били представяни фалшиви документи - актове за раждане на несъществуващи деца, уверения, че посещават училище в Германия, служебни бележки, които удостоверяват, че родителите им работят в Германия. Измамата е класифицирана като организирана, понеже зад нея стоят престъпни групи, които набавят фалшивите документи, съобщава вестник "Ди Велт" в обширна публикация по темата.

Факти и предположения

Схемата е работила поне година-две, е цитиран да казва Карстен Бунк, шеф на Германската семейна каса. Според него измамата е достигнала такива огромни мащаби най-вече заради свободата на придвижване в рамките на ЕС. "Предполагаме, че само през миналата година измамата с детските надбавки е ощетила държавата с десетки, може би дори стотици милиони евро", казва Карстен Бунк.

Престъпните банди, движени основно от източноевропейци, вербували целенасочено в родните си страни семейства, на които обещавали добър живот в чужбина, включително благодарение на социални помощи от германската държава. След това им осигурявали транспорт до Германия, където ги настанявали в порутени жилища. Като следваща стъпка престъпниците откривали банкова сметка на името на бащата, но задържали дебитната карта. Затова пък раздавали на нищо неразбиращите мъже и жени фалшиви документи: фиктивни трудови договори, договори за наем, фалшифицирани паспорти, както и актове за раждане и уверения за посещаване на училище, с които се кандидатства за изплащането на детски надбавки. Ключова роля в измамната схема играели фиктивните трудови договори, които служели като входен билет към германската социална система.

Наскоро бяха огласени данни, според които през 2016 година Германия е изплатила 537 милиона евро надбавки за живеещи в чужбина деца. От Германската семейна каса предполагат, че немалка част от тези пари са били придобити неправомерно. Така например в семейните каси на градовете Вупертал и Дюселдорф са били проверени 100 молби на родители от Румъния и България, които получавали детски надбавки за три или повече деца. В 40% от случаите декларираните данни се оказали неверни. "Само тук щетите възлизат на 400 хиляди евро", казва шефът на Германската семейна каса Карстен Бунк.

Германия плаща за близо 80 хиляди български деца

Към момента Германия изплаща детски надбавки на 127 хиляди румънски и на 78 хиляди български деца. Но както уточнява Карстен Бунк, измами се извършват не само с деца от България и Румъния - известни са и случаи с деца от Турция или от страните от Магреба.

В публикация по същата тема "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) пише, че наскоро австрийското правителство обяви съкращаване на надбавките за деца, които не живеят в Австрия. Законопроектът предвижда тези надбавки да бъдат съобразени с разходите за живот в родните страни на получателите. В тази връзка ФАЦ припомня, че през април миналата година правителството в Берлин изяви желание да въведе същия модел и в Германия, стига той да не противоречи на европейските правни уредби.

Надбавки за деца, които дори не съществуват | DW | 31.05.2017

Броят на българите, получаващи социални помощи в Австрия, е подозрително висок и продължава да расте. В Германия пък много български граждани получават неправомерно детски надбавки, пишат немскоезичните медии.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ре
  Рени
  4 0
  13:52, 10 май 2018
  Какво се учудвате ромите са тези извършители и от Румъния и от България.Те са с по четири и пет деца.Необразовани неработещи и ходещи насам натам.Схемите са от техни хора.Нормалните хора са заети с работа и грижи за децата.Ромите трябва да работят по полето и да чистят по улиците безплатно за държавата.Да си изработват с труд помощите,а не с източване на детски и на ТЕЛК решения.
Последни новини