До 4.5 млн. евро ще струва преместването на АМ "Струма" заради Скаптопара (видео)

От 1 млн. евро до 4.5 млн. евро ще струва изместването на трасето на АМ "Струма" край Благоевград, така че да се запазят археологическите разкопки на древното римско селище "Скаптопара". Това обявиха на пресконференция членове от инициативния комитет за спасяването на археологическите разкопки край областния град.

Стана ясно, че вече са се събрали над 7 000 подписа в подкрепа на запазването на древното селище в автентичния му вид и преместването на трасето на АМ "Струма".

Припомняме, от инициативния комитет също така внесоха в Общинския съвет в Благоевград предложение за провеждането на местен референдум, на който гражданите да решат дали археологическите разкопки да бъдат унищожени под тонове асфалт или запазени във вида, в който са съществували над 18 века под земята.

Предложеният въпрос за референдум пита местните дали са "за" или "против" за "Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IV век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради, открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с. Зелен дол".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини