19 °C

Откриха каменните инструменти на наш прародител отпреди 700 хил. години

Новооткрити каменни инструменти и други доказателства разкриват, че хоминините са живели в Югоизточна Азия стотици хиляди години по-рано, отколкото смятаха учените досега. Близки предшественици на хората са обитавали речна долина на северния остров Лузон преди повече от 700 хилядолетия.

Намерените във Филипините 57 каменни инструмента и почти цял скелет на носорог, по който изследователите откриват следи, че е бил убит, датират от 709 000 години.

Досегашните най-ранните следи от обитателите на района са малка кост на крак, открита в пещерата Каллао. Тя е "само" на 67 000 години.

Намерените инструменти са 49 остри каменни люспи, шест ядра - камъните, от които се шлифовават люспите, и два камък, които вероятно са били използвани като чук. При разкопките учените открили колекция от скелети - стегодон, кафяв елен, сладководна костенурка и гущер.

Скелетът на носорог се оказал много интересен за учените. Няколко от костите били нарязани от белези, които съответстват на клане, а костите на рамената вероятно са били ударени с чук, вероятно за да се достигне до богатата им на мозък вътрешност.

Инструментите не са били направени от човек, а от негов близък предшественик, тъй като най-старите доказателства за Homo sapiens са отпреди около 300 000 години.

Трябва да преосмислим как хората и хоминините са се разпространили в Югоизточна Азия, смятат учените. Археологът Герит ван ден Берг от университета в Уолонгонг, Австралия, казва, че хоминините най-вероятно се разпространяват в региона на няколко вълни години през хилядолетията. Той смята, че вероятно са мигрирали от север на юг - от Китай и Тайван, а не от запад на изток - от Борнео или Палаван през Индонезия, като са използвали океанските течения.

В крайна сметка възможно е при тази миграция да са се заселили на индонезийския остров Флорес, което довело до появата на Homo floresiensis, известен също като "хобит" заради малкия си ръст.

Доказателство за хоминините отпреди 700 000 години е открито и на индонезийския остров Ява. Откритите на Флорес Homo floresiensis са  от около същото време. И двете находки съответстват на новата хипотеза за миграция.

По-рано се считаше, че хоминините не са имали лодки, и поради това не може да са пътували по вода, за да достигнат Лузон и други острови от Уоласеа - групи острови, разделени от континенталната част на Австралия и Азия от дълбок океан.

Хипотезата за миграция от север до юг се подкрепя и от вкаменелостите на животни.

"Ако разгледате вкаменелостите от фауната, виждате, че е налице обедняване, когато се движим от север на юг. На Лузон са намерени вкаменелости на стегодони, слонове, гигантски плъхове, носорог, елени, големи влечуги и вид воден бивол ...
На Сулавеси изкопаемите вкаменелости от фауна са вече бедни. Няма доказателства, че носорози или елени са бродели някога там. А на Флорес има има само стегодони, комодски варан, хора и гигантски плъхове, това е всичко", казва Ван ден Берг.

"Ако животните са стигнали до тези острови случайно, като влезли в морето и тръгнали по течението на юг, би се очаквало по на юг да достигнат по-малко видове,  и това е, което виждаме".

Ако животните са успели без лодки, и хората не е трябвало да имат, за да достигнат островите. Въпреки това, те биха могли да имат салове за риболов, или да са били хванати за отломки, изхвърлени в морето от цунами, които са относително често срещани в района.

Кои са тези хоминини, не се знае и вероятно ще остане така, ако не бъдат изучени костите им. Те биха могли да са предците на собственика на тази кост на крака, живял хиляди години по-късно; биха могли да бъдат версия на Homo floresiensis; или да са различна група, може би дори мистериозните Денисовани.

Откритието развълнува археолозите и те продължават да копаят, в търсене какво още могат да намерят.

"Островите в Югоизточна Азия ... са места, където можете да откриете естествени експерименти на холистичната еволюция. Това прави Флорес уникален и сега Лузон е друго място, където можем да започнем да търсим вкаменелости" - казва Берг.

"На Флорес, сигурни сме, че са пристигнали преди около 1 милион години, на базата на доказателства за каменни инструменти, но не знаем кога хоминините са пристигнали на Лузон. Сега можем да потърсим в по-старите слоеве и да видим дали можем да намерим още артефакти или дори по-добри вкаменелости".

Изследването е публикувано в списание Nature.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини