Лимонът – безценният плод за тялото и домакинството

Лечебните свойства на лимоните са известни и използвани още в най-древни времена. Лимонът е натурален антиоксидант. Месестата му част съдържа органични киселини, пектинови вещества, флавоноиди, витамини, като най-голямо е количеството на витамин С.

Лимоните присъстват на трапезата на хората от целия свят и са предпочитани за приготвянето на храни и напитки.

Най-важните свойства на лимона са антимикробно, антисептично, тонизиращо, антивирусно и диуретично, но вижте и други неподозирани приложения на този плод.

1. Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса

Цитрусовият аромат намалява безпокойството и помага за облекчаване на напрежението след тежък ден. Ако нямате лимоново етерично масло, използвайте парче лимон.

2. Почистете лицето си

Лимонът е естествено средство за почистване на лицето. Той действа и като ексфолиант. Само за няколко дни лицето ви ще засияе.

3. Освежете хладилника си

Отстранява миризмите в хладилника с лекота. Изцедете малко лимонов сок на топче от памук или върху гъба и оставете за няколко часа в хладилника. Важно е да не забравите да изхвърлите продуктите, от които може да идва миризмата.

4. Ароматизирайте боклука си

За да не мириши боклукът, сложете обелките от лимон на дъното на торбата.

5. Предпазете кухнята от мравки

Ако се чудите как да се отървете от досадните мравки, на помощ отново идва лимонът. Напръскайте с малко лимонов сок праговете на вратите и первазите на прозорците. След това изтискайте и в пукнатини, и дупчици, от които могат да се появят мравките.

6. Отървете се от излишните килограми

Всеки човек, който се стреми да спазва диетичен план, за да отслабне, ще спечели, включвайки лимоните в хранителното меню. Тези плодове спомагат за топенето на подкожните мазнини, елиминират токсините от тялото и създават усещане за ситост. Започнете деня с топла вода с лимон на празен стомах.

7. Прочистете организма си

 

Лимоните съдържат много антиоксиданти, витамини и минерали. Това ги прави храна с диуретични свойства, т.е. извеждат задържаните течности и токсичните вещества от тялото. Благодарение на това им свойство консумацията на лимони се препоръчва с цел прочистване на организма и предпазване от развитието на различни заболявания.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини