13 °C

Неолитният човек е извършвал хирургични процедури върху крави?

Череп на крава от каменната ера с дупка с размер на бисквита, бе определен от археолозите като най-ранното доказателство за ветеринарни опити или животински експерименти.

По света са откривани множество човешки черепи с подобно дупки, някои от които датират от преди 10 000 години – според учените те са свидетелство за черепна хирургия или така нареченото трепаниране, при което в костта се оформя дупка.

Кравешкият череп, обаче, датира от 3 000 пр.н.е и е открит на обект от епохата на неолита във Франция. Той се смята за най-ранния пример за операции върху животни.

“Анализирал съм много, много човешки черепи....всички от епохата на неолита, при тях се наблюдава една и съща техника. Натъкнахме се на същата техника и при кравешкия череп”, казва Фернандо Рамирез Рози, автор на изследването от Френския национален център за научни изследвания в Париж.

Макар отстраняване на части от черепи да се практикува и в съвременната медицина, за контролиране на налягането при травми на главата, причиняващи кръвоизливи или оток на мозъка, целта на древния метод трепаниране е обект на дебати. Някои твърдят, че се касае за вид медицинска интервенция, а други, за част от ритуал.

Кравешкият череп е най-ранното свидетелство за трепанация, извършена на животно. През 1948 бе открит още един череп на глиган с дупка, най-вероятно в резултат на медицинска интервенция, но и до момента не е известно от кога датира тази находка.

Авторите на изследването изключили възможността дупката с размери 6.4 на 4.7 см да получена в резултат на сблъсък с друго животно, защото не се забелязвали следи от други фрактури. Не са открити и признаци на инфекциозни заболявания или тумори.

След задълбочено изследване станало ясно, че дупката носи същите следи от одраскване като тези открити при човешките черепи, подложени на трепанация.

Екипът не открил и признаци на заздравяване, което подсказва, че в момента на създаването и животното или е било на смъртния си одър, или вече е било мъртво.

Не е ясно защо е била направена дупката, но засега се очертават две основни теории: хората от каменната ера са усъвършенствали уменията си да правят дупки в главите на свои събратя, което означава, че черепът е най-ранното доказателство за животински експерименти, или пък дупката е най-ранното свидетелство на някакъв вид ветеринарна процедура, извършена в опит да се спаси живота на кравата.

Във втория случай, според учените, интервенцията вероятно е извършена в отговор на някакви поведенчески промени, вероятно припадъци, което подсказва, че неолитните хора са открили връзката между мозъка и този род проблеми.

Рамирез Рази твърди, че идеята за неолитния ветеринар е по-малко вероятното от двете възможни обяснения: кравата е била една от много, освен това животните са служели за храна. “Не разбирам защо ще спасяват една крава, при наличието на стотици други”, казва той.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини