Подозират скрита приватизация на БНР и БНТ. Преглед на националния печат

„Новинар":Опозицията заподозря "скрита приватизация" на БНР и БНТ
Опозицията в парламента заподозря, че със законопроекта за публично радиоразпръскване се цели монополизация на медиите и ограничаване на свободата на словото. Това стана по време на дебата по първо четене на законопроекта, който депутатите гласуваха вчера.
Документът предвижда цифровото излъчване на държавните радио и телевизия да се извърши чрез държавно дружество "Обществено цифрово радиоразпръскване", което ще създаде платформа за излъчването (мултиплекса). Предлага се още да се създаде и публично-частна компания, която да изгради мрежата и да поддържа платформата за цифрово излъчване на БНТ и БНР. Според опозицията обаче се дава възможност освен двете обществени медии без конкурс да се излъчват и други медии.
Остава да кажете, че частният партньор в търговското дружество ще бъде Ирена Кръстева или поставени от нея лица, коментира текстът от закона Иван Иванов от ДСБ. По думите му законът цели да дублира функциите на двете компании, които ще осъществят цифровизацията, като по този начин частното участие ще може да изпълнява и държавни задължения.

„Стандарт": Путин отказа да дойде в София
Руският премиер Владимир Путин няма да участва на енергийния форум в София на 24 и 25 април. Това заяви пред Ройтерс говорителят му Дмитри Песков. По думите му промяната в плановете на руския премиер не загатва никакви проблеми в преговорите между Москва и София, както и с други ключови столици, за реализацията на "Южен поток". Това е най-големият газопровод, който трябва да свърже Русия с Европа. "Работата върви в много конструктивна атмосфера", подчерта Песков. "Рано или късно очакваме споразумения... Това е много сложен проект. За никого не е тайна този факт", добави той.
Според Песков вместо сега да идва в България, Путин ще приеме българския си колега Сергей Станишев в Москва, който трябвало да пристигне на посещение на 28 април. "Няма никакъв смисъл от протоколна гледна точка Путин да го посещава в София няколко дни по-рано", посочи Песков. "Смятаме, че ще е по-добре Станишев да дойде в Москва... за да обсъдим цялостната ситуация, като вземем предвид и резултатите от конференцията "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство", отбеляза той. И допълни, че на форума в София Москва ще изпрати министъра на енергетиката Сергей Шматко.

„24 Часа": Илиян мълчал на разпитите
"Не се признавам за виновен", казал пред магистратите задържаният за двойното убийство на бул. "Витоша" Илиян Тодоров.
Той се възползвал от правото си да не дава обяснения при разпитите, съобщи вчера софийският градски прокурор Николай Кокинов.
Илиян ще бъде доведен в съда. Очаква се днес прокуратурата да внесе искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража".
Други заподозрени за убийството няма, допълни Кокинов. Според него в случая става въпрос за "пиянско-хулиганска свада" между група младежи, но мотивът се изяснява. Ясно било само, че има реплики от двете страни. Иззети са записите от видеокамерите на заведението, предстои криминалистите да ги проучат и сравнят с разказите на свидетелите.

„Дума": Образуваха дело срещу Лещански
Астрологът Емил Лещански може да отиде в затвора за 2 години, защото паникьоса хасковлии с прогнозата си за силно земетресение по Великден. Хасковската районна прокуратура образува вчера производство по чл. 326 от Наказателния кодекс. Според този член, всеки който предава по радио, телефон или друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци, се наказва с лишаване от свобода до 2 години. Според юристи Лещански ще се размине със затвора заради чистото си съдебно минало. Най-вероятно ще отнесе глоба между 500 и 5000 лева, коментира БГНЕС.
Преди прокуратурата да се самосезира самият астролог се разкая за думите си. Извинявам се на дамите и господата, жители на град Хасково, заради това, че съм нарушил спокойствието и психологически съм ги претоварил, каза Лещански пред Дарик радио. Стотици хасковлии посрещнаха великденската нощ под открито небе и на палатки, след като звездният предсказател обяви пред няколко медии, че навръх 19 април силен трус ще удари града. След като това не се случи, част от гражданите на Хасково се заканиха да съдят астролога. Той пък реши да се оправдае с това, че прекалено се страхувал за живота на хората и решил да ги предупреди. Би било ужасно, ако беше се случило, а аз не съм го казал. Тогава нямаше да мога до последния си житейски час да намеря спокойствие в душата си, каза още астрологът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини