Публикуваха доклада за разследването на отравянето на Скрипал

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) обнародва отчет за разследването на отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Експертите потвърждават изводите за състава на токсичнотот вещество, без да споменават названието "Новичок". Не е установен точния му произход.

Британският външен министър Борис Джонсън определи изводите на ОЗХО като поредното доказателство за причастността на Русия към отравянето.

Образциот кръвта на Сергей и Юлия Скрипал, както и от веществото, открито  в Солсбъри на предполагаемото място на отравянето са анализирани в 4 независими лаборатории. Били са взети проби и от кръвта на полицая Ник Бейли, който е бил в контакт с пострадалите и в резултат също е лекуван в болница със симптоми на отравяне.

"Резултатите от анализите на биологичните образци и образци от околната среда, направени от избраните от ОЗХО лаборатории, потвърждават направените от Великобритания изводи за химическото вещество с токсично действие, кето е било използвано в Солсбъри и от което са пострадали няколко души", заявява ОЗХО.

Токсичното вещество е било с много чист състав, практически липсват примеси, се казва в отчета. Без да наричат вещетвото "Новичок", специалистите съобщават, че формулата и точното му наименование ще бъдат предадени на страните, участващи в разследването. Не се спомената в прав текст страната, от която произхожда веществото.

Британските власти считат, че покушението срещу Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж и впоследствие разменен за действащи в САЩ руски агенти, и дъщеря му, е извършено с нервно паралитично отровно вещество "Новичок", разработено в СССР. По време на разследването имаше различни версии за случилото се. Според една от тях, веществото е било в куфара на Юлия Скрипал, която е летяла на 3 март от Москва. Други версии за мястото на контакта с веществото сочат лавката, където са открити двамата, техния автомобил, дръжката на входната врата на дома им. 

Борис Джонсън заяви, че "В инерес на прозрачността и за разлика от руснаците, ние няма какво да крием, затова поискахме ОЗХО да публикуват резюме, за могат да го видят всички, и да предадат пълния доклад на всики членове на ОЗХО, включително Русия".

При това Джонсън е потвърдил отново позицията на Великобритания, че "само Русия има средства и мотиви, а също и съответния опит зад гърба си", за да осъществи отравянето.

Великобритания призовава на 18 април да се проведе заседание на ОЗХО, на което да бъдат обсъдени следващите стъпки във връзка с инцидента в Солсбъри.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини