„Славейков” отсрами Кърджали на конференцията на Съюза на математиците в България

Вълчо Милчев – най-успешен научен ръководител в страната

Успешната математическа серия на Средно училище „Петко Рачов Славейков” на национално ниво продължи и тази пролет. На състоялата се в първите дни на април 47-ма пролетна конференция на Съюза на математиците в България учениците на водещото кърджалийско училище се представиха блестящо в ученическата секция на конференцията. Журито от БАН отреди на трима ученици от „Славейков” място сред лауреатите на ученическата секция на авторитетния математически форум.

С грамоти за отлично представяне (най-високото отличие) бяха удостоени: Цветелина Карамфилова от 12 клас с проект по комбинаторика „Покрития на ленти от триъгълници”, Сиел Шефкетова от 12 клас с проект по геометрия „Спрежение на Микел”, и Николай Николов от 9 клас с проект по геометрия „Изогонално спрегнати точки и теоремата на Микел”. Грамота за много добро представяне получи деветокласничката Мария Александрова с проект „Комбинаторни миниатюри върху квадратна решетка”. Научен ръководител на Цветелина, Николай и Мария е учителят по математика Вълчо Милчев, а на Сиел - Надежда Аплакова, Career Teachers, Лондон, Великобритания. Наградите на нашите първенци връчи председателят на Управителния съвет на Съюза на математиците в България професор Николай Николов. Цветелина получи и още едно отличие - за иновативен проект - от  Съвместния център за обучение, симулации и анализи към секция „Информационни технологии в сигурността” на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Голямото математическо събитие уважиха лично министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и зам.-министър Таня Михайлова, а също и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски. Общо 65 ученици се изявиха в двете състезателни сесии: по математика и по информатика и информационни технологии. СУ „Петко Рачов Славейков” традиционно се представи в математическата конкуренция. По време на защитите на нашите ученици отново бе и директорът на училището Милко Багдасаров. Към него математиците на „Славейков” отправиха думи на благодарност.

Участниците в ученическата секция бяха приветствани също от академик Веселин Дренски, директор на Института по математика и информатика на БАН и от госта от Македония академик Дончо Димовски.

Представянето на СУ „П. Р. Славейков” бе специално изтъкнато по време на церемонията на награждаването на първенците, която се водеше от зам.-директора на Института по математика и информатика на БАН член-кореспондент Олег Мушкаров, който в продължение на 15 години бе директор на Ученическия институт по математика и информатика. Той посочи, че вече над 10 години кърджалийското училище е сред най-изявените в ученическите секции на пролетните конференции на Съюза на математиците в България. Когато в едно училище има директор като Милко Багдасаров и учител като Вълчо Милчев, резултатите са налице, каза професор Мушкаров и залата възнагради кърджалийци с подобаващи аплодисменти.

Статистиката сочи, че през последните 10 години само две училища имат всеки път представител сред лауреатите на пролетните конференции: Софийската математическа гимназия и кърджалийското СУ „П. Р. Славейков”. Друг елемент от статистиката е, че за този период учителят Вълчо Милчев като научен ръководител има най-много отличени проекти по математика.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини