3000 са местата в бомбоубежищата в областта, 16 скривалища има в Кърджали

3000 са местата в бомбоубежищата в областта, 16 са скривалищата в Кърджали. Общо т.нар. колективни средства за защита на територията на областта са 19. Те служат за убежище при ядрена, химическа атака или нападение с конвенционални заряди . 13 от тях са собственост на Министерството на вътрешните работи, а останалите на други организации. Това съобщи за Кърджали бг вести началника на Пожарната в Областната дирекция на МВР комисар Сергей Заимов. Според съществуващата нормативна уредба,именно Пожарната се грижи за изправността на колективните средства за защита. Освен в Кърджали, бомбоубежища има в Момчилград-2 и в Ардино -1. Според състоянието си те са в четири категории от много добро до задоволително. Те събират от 150 до 250 души.

Веднъж на 6 месеца задължително в тях се провеждат практически занятия, като се проверява състоянието на изходи, входове, ел.инсталации,оборудване, каза още комисар Заимов.

  Броят на бомбоубежитата значително намаля в последните две десетилетия. Преди под всеки блок във  кв.”Възрожденци” имаше такива. Днес Законът за устройство на територията не изисква задължително изграждане на колективни средства за защита под новите кооперации.

 Пожарната няма правомощия за контрол за жилищните обекти,подчерта комисар Заимов.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини