КТ „Подкрепа“ в Кърджали започна подписка за достойно заплащане на нощния труд

Синдикалният регионален съюз на КТ „Подкрепа“ в Кърджали започна подписка с искане на достойно заплащане на нощния труд. Членове на профсъюза  подкрепят кампанията за чувствително увеличаване на възнаграждението за работа нощем. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на регионалната структура Веселин Илиев. Кампанията върви под мотото „Достойни условия и заплащане на нощния труд“. Синдикалистите настояват за увеличение на допълнителното заплащане за нощен труд, което да стане процент от минималната работна заплата.

В момента допълнителното заплащане на нощния труд е 25 ст. за час. То е определено през 2007 г. , когато минималната работна заплата е била 180 лв. От КТ „Подкрепа“ настояват то да стане 0,5% от работната заплата, която сега е  510 лв. Това означава 2,55 лв на час, поясни Веселин Илиев.

Илиев каза още, че медицинските изследвания недвусмислено сочат вреда от нощния труд. Увеличен е рискът на заболявания: 40% на сърдечно-съдовата система, три пъти рак на простатата, 30% на рак на гърдата, 40% на рак на белия дроб и др.

Веселин Илиев призова хората на труда в Кърджали и областта да се включат в подписката.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Др
    Драго ми е мантаджиев.
    1 -2
    20:35, 4 апр 2018
    Браво Веско ! За кой работиш за работодателя или за работниците ,ако това е вярно всичко ще излезе наяве.Вие не сте синдикати вие сте долни гнусни пиявици.Мястото ви е в калта там ще се чувствате на мястото си .
  • 2
    Др
    Драго ми е мантаджиев.
    1 -1
    21:03, 4 апр 2018
    Кой да се включи в подписката .Работниците ли ? Ходи при ръководството да ти се подпишат под рушвета да не забравиш от кой Е.

Случаен виц

Последни новини