15 °C

Новоразработени слушалки позволяват да общуваме без да говорим

Масачузетският технологичен институт изобрети нов компютърен интерфейс, който е напълно хендсфри и войсфри, но все още не може да чете мозъчни вълни. Той разчита на субвокализация или така наречената тиха реч – когато произнасяме думите наум.

Устройството е неречено АлтерЕго и се състои от слушалки, които освен ушите обхващат и челюстта на потребителя, както и компютърна система, обработваща и превеждаща данните от слушалките.

Идеята на учените била да създадат компютърна платформа, която свързва човек и машина и до известна степен функционира като вътрешно продължение на собственото ни познание.

Системата работи като миоелектрична протеза.

Когато планирате дадено действие, мозъкът изпраща сигнали до мускулите, за да им подскаже какво да правят.

В случая с протезите, се използва електромиография за записване на електрическите сигнали и изпращането им към процесор, където те биват превърнати в други сигнали, които подсказват на роботизираната протеза какво действие възнамерява да извърши потребителят.

Речта е малко по-сложна, но концепцията е същата.

Когато си помислите за дадена дума, мозъкът ви изпраща сигнали към мускулите на лицето и гърлото, за да ги подготви за произнасянето на думата. Това се нарича субвокализация, тя се проявява, например, когато четем.

Устройството АлтерЕго се състои от електроди, разположени по онези части от лицето и челюстта на потребителя, където тези сигнали са най-силни и надеждни.

То включва и чифт костно проводими слушалки, обгръщащи външната част от ушите на потребителя.

Те предават звука директно през костите на черепа, като позволяват на ушите ви да продължат да улавят околните шумове.

Заедно, сензорите дават възможност на потребителя тихо да “разговаря” с компютъра, произнасяйки думите наум. Компютърът отвръща на потребителя чрез слушалките. Така бихте могли да си говорите с Google или Siri без да ви се налага да изричате на глас “ОК, Google” или “Хей, Siri” на оживена улица.

Устройството трябва да бъде калибрирано за всеки потребител поотделно.

Причината е, че нервно-мускулните сигнали на всеки потребител се различават, затова системата трябва да научи “акцента” им.

За прототипната версия на АлтерЕго, изследователският екип създал задачи с ограничена лексика – около 20 думи.

Имало и аритметична задача, в която потребителят трябвало да субвокализира умножения на числа.

Сред другите задачи била игра на шах, в нея потребителят субвокализирал команди, използвайки стандартната система в шаха.

За всяко отделно приложение, учените използвали невронна мрежа, за да свържат определени нервно-мускулни сигнали с определени думи.

След като основните конфигурации дума-сигнал били програмирани в АлтерЕго, информацията била съхранена в устройството, за да може настройките за следващия потребител да се извършат по-лесно.

Изследователите накарали 10 потребители да изпробват устройството в продължение на 15 минути, за да калибрират аритметичната задача към собствената им неврофизиологоия. През следващите 90 минути потребителите изпълнявали различни задачи.

В момента екипът събира данни от много по-сложни разговори, в опит да разшири способностите на АлтерЕго.

Ако успеят, новината ще е сензационна, особено ако постигнат комуникация човек-човек.

Устройството ще е полезно в шумна среда, или ако обстоятелствата налагат тишина. Възможно е също то да позволи на немите да общуват, при положение, че все още могат да използват мускулите на лицето и челюстта си.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини