18 °C

Новоразработени слушалки позволяват да общуваме без да говорим

Масачузетският технологичен институт изобрети нов компютърен интерфейс, който е напълно хендсфри и войсфри, но все още не може да чете мозъчни вълни. Той разчита на субвокализация или така наречената тиха реч – когато произнасяме думите наум.

Устройството е неречено АлтерЕго и се състои от слушалки, които освен ушите обхващат и челюстта на потребителя, както и компютърна система, обработваща и превеждаща данните от слушалките.

Идеята на учените била да създадат компютърна платформа, която свързва човек и машина и до известна степен функционира като вътрешно продължение на собственото ни познание.

Системата работи като миоелектрична протеза.

Когато планирате дадено действие, мозъкът изпраща сигнали до мускулите, за да им подскаже какво да правят.

В случая с протезите, се използва електромиография за записване на електрическите сигнали и изпращането им към процесор, където те биват превърнати в други сигнали, които подсказват на роботизираната протеза какво действие възнамерява да извърши потребителят.

Речта е малко по-сложна, но концепцията е същата.

Когато си помислите за дадена дума, мозъкът ви изпраща сигнали към мускулите на лицето и гърлото, за да ги подготви за произнасянето на думата. Това се нарича субвокализация, тя се проявява, например, когато четем.

Устройството АлтерЕго се състои от електроди, разположени по онези части от лицето и челюстта на потребителя, където тези сигнали са най-силни и надеждни.

То включва и чифт костно проводими слушалки, обгръщащи външната част от ушите на потребителя.

Те предават звука директно през костите на черепа, като позволяват на ушите ви да продължат да улавят околните шумове.

Заедно, сензорите дават възможност на потребителя тихо да “разговаря” с компютъра, произнасяйки думите наум. Компютърът отвръща на потребителя чрез слушалките. Така бихте могли да си говорите с Google или Siri без да ви се налага да изричате на глас “ОК, Google” или “Хей, Siri” на оживена улица.

Устройството трябва да бъде калибрирано за всеки потребител поотделно.

Причината е, че нервно-мускулните сигнали на всеки потребител се различават, затова системата трябва да научи “акцента” им.

За прототипната версия на АлтерЕго, изследователският екип създал задачи с ограничена лексика – около 20 думи.

Имало и аритметична задача, в която потребителят трябвало да субвокализира умножения на числа.

Сред другите задачи била игра на шах, в нея потребителят субвокализирал команди, използвайки стандартната система в шаха.

За всяко отделно приложение, учените използвали невронна мрежа, за да свържат определени нервно-мускулни сигнали с определени думи.

След като основните конфигурации дума-сигнал били програмирани в АлтерЕго, информацията била съхранена в устройството, за да може настройките за следващия потребител да се извършат по-лесно.

Изследователите накарали 10 потребители да изпробват устройството в продължение на 15 минути, за да калибрират аритметичната задача към собствената им неврофизиологоия. През следващите 90 минути потребителите изпълнявали различни задачи.

В момента екипът събира данни от много по-сложни разговори, в опит да разшири способностите на АлтерЕго.

Ако успеят, новината ще е сензационна, особено ако постигнат комуникация човек-човек.

Устройството ще е полезно в шумна среда, или ако обстоятелствата налагат тишина. Възможно е също то да позволи на немите да общуват, при положение, че все още могат да използват мускулите на лицето и челюстта си.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини