Германската прокуратура поиска Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания

рокуратурата на германската провинция Шлезвиг-Холщайн поиска уволненият испански премиер Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран в Германия. Искането е внесено в съда, който трябва да вземе решение, предаде "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В прессъобщение институцията обяснява, че обвиненията, по които той трябва да бъде екстрадиран, са бунт и злоупотреба с държавни средства. Според прокурорите обвинението включва провеждането на противоконституционен референдум, въпреки че е можело да се очакват сблъсъци, съпроводени от насилие.

Самата организация и провеждане на референдума отговарят на злоупотребата с държавни средства, а решението той да се проведе въпреки риска от нарастващо напрежение мотивира обвинението в бунт.

Пучдемон в момента се намира в затвор в северногерманския град Ноймюнстер, след като беше задържан в края на март с европейска заповед за арест. Германски юристи казаха миналата седмица, че решението за екстрадицията му вероятно ще зависи от това дали действията му са довели, или са били свързани с насилие.

Правителството на канцлера Ангела Меркел вече предупреди, че случаят е единствено в ръцете на съдебната власт и кабинетът няма да има отношение към него.

"Германската прокуратура поема защитата на испанското правосъдие, каза адвокат на Пучдемон за "Радио Каталуня". Сега започва процесът на екстрадиция и се случи това, което очаквахме. Сега трябва да се произнесе съдът."

Процедурата може да отнеме седмици или дори два месеца. Според прокуратурата той трябва да остане в затвора в Ноймюнстер заради иска да се укрие.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини