Увеличават направленията при специалист и изследвания

Здравната каса ще плаща средно с 10% повече за клиничните пътеки, това е залегнало в подписания Национален рамков договор за 2018 година, който влиза в сила от днес. По-голямо е увеличението на пътеките за рехабилитация и долекуване.

"Този рамков договор не е идеалният, той няма да реши проблемите в системата на здравеопазването, но той е по-добър, стъпка напред във възможностите, които ни даде бюджетът на здравната каса, гласуван от парламента. По отношение на пациентите ще се отрази положително това, че сме заложили в него значително увеличаване на обемите медицинска дейност - ще има повече направления за консултации със специалист и за изследвания, ще има по-голям обхват на обхванатите пациенти за профилактични, диспансерни прегледи, имунизациите ще бъдат повече, защото приоритет е детското и майчино здравеопазване.

Клинични пътеки са значително увеличени, тези, които, в които се преглеждат деца. Това ще намали чакането на пациентите пред кабинетите, ще направи по-лесен достъпа до системата", обясни Д-р Галинка Павлова- зам. председател на БЛС, пред БНТ. Според нея повишаването на цените ще гарантира и по-добро качество на медицинската дейност.

От тази година жените на възраст между 30-40 години ще имат право да бъдат ежегодно консултирани при акушер-генеколог и да им бъде направена цитонамазка, съобщи още д-р Павлова. По думите й, когато при два негативни резултата има такива, периодичността се променя след 3 години.

Общопрактикуващите лекари, когато установят включен пациент в тяхната листа, с висок риск, изчислен по корпус системата, ще бъде задължителна консултацията с кардиолог.
 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини