Над 60 деца от Смолян и Момчиловци се включиха в Духовната работилница за Лазаровден и Цветница

Изображение 1 от 5

    Духовната работилница събра над 60 деца от Смолян и Момчиловци в двора на храм „Св. Неделя“ в кв. Райково за празника Лазаровден. Тя беше организирана от Културно-просветния отдел на Пловдивска света митрополия и благословена от митрополит Николай.

    Празникът започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от архимандрит Висарион, в съслужие с иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ и свещеник Иван Марински от храм „Св. Висарион Смоленски“. В служението се включи с песнопения и детски хор „Чисти сърца“ към храм „Св. Николай Мерликийски Чудотворец“. Архимандрит Висарион предаде благословията на Пловдивския митрополит Николай с пожелание към децата да са здрави и разумни, да крепне вярата им и винаги в сърцата си да носят любов към Бога и ближния.

     Всички деца получиха книжката „Свети Лука Доктора“, в която се разказва за чудесата на св. Лука Кримски, живял през 20 век като съвършен духовник /епископ/ и знаменит хирург, убеден, че главното в живота е винаги да се прави добро. Стотици са случаите, когато с молитва и умения спасявал живота на тежко болни по чудотворен начин, помагал на всеки, докоснал се до него. Още приживе бил обичан като светец.

    Иконом Запрян Шиков поздрави децата за празника и разказа библейската история, как преди Своето Възкресение Иисус Христос възкресил приятеля си Лазар четири дни след смъртта му и доказал, че е важно да вярваме във вечния живот.

    В Духовната работилница на четири дълги маси децата подготвиха за Цветница върбови китки със здравец, а после ги украсиха с ангелчета и малки иконки, които занесоха в къщи за дар на родителите.

    Недка Чолакова, завеждащ Културно-просветния отдел в Пловдивска митрополия поздрави децата за усърдието и изрази задоволство, че в Смолян и Момчиловци се работи много добре благодарение на учителите по вероучение и подкрепата на архиерейския наместник архимандрит Висарион и свещениците.

    СмолянБГвестинет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини