Общината гради 69 жилища за социално слаби, разпродава амортизираните панелки

        Община Кърджали е в очакване на избор на изпълнител, който да ремонтира сградата на бившето общежитие на Строителния техникум, където ще се обособят социални жилища. Политиката на администрацията датира от 7 г.когато е подготвен проект. Започва търсене на средства  по оперативните програми на ЕС. В момента има готовност за изграждането на 69 социални жилища  след ремонт на бившето общежитие на Строителния техникум което общината закупи.Ремонтът се оценява на 2 170 000 лева,като средствата са осигурени от програма „Региони в растеж”.Това стана ясно по време на сесията на Общинския съвет в Кърджали в края на февруари. Тогава по инициатива на кмета инж.Хасан Азис бяха приети промени в Наредбата  за условията  и реда за настаняване и ползване на социални жилища, които регламентират предоставянето на подслон на социално слаби граждани като общинска услуга.

 В своите аргументи кметът инж.Хасан Азис посочи, че общината води динамична политика по отношение на общинските жилища. От една страна предлага за продан старите и амортизирани панелни апартаменти на дългогодишните им наематели, а от друга строи нови за крайно нуждаещите се. Градоначалникът подчерта , че жилищата които предлага  за закупуване общината са на цени близки до пазарните и тя не е на загуба.

 По време на заседанието на местния парламент кметът каза, че по същество социалните жилища са общински и ползването им се подчинява на Закона за общинската собственост. Синхронизирано е с националното и европейското законодателство. Това налага и промени в наредбата за кандидатстване. Хасан Азис посочи, че според нормативната уредба става дума за услуга, която се предоставя от общината. Предложенията за промени в наредбата бяха приети от постоянните комисии. Гласува ги и местния парламент.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини