20 °C

"Необитаема" част на Амазония била населена с близо милион души

Обширни части от тропическата гора не са просто природно чудо. Те са обвити от мистерия и митове – величествен фон на богата история на древни общества, чиято ценна екосистема е заплашена от резрушителната човешка алчност.

Богатата история не престава да ни се разкрива.

Ново изследване откри, че неизследвана част от Амазония, за която се смяташе, че е била необитаема преди пристигането на Колумб, може да е била дом на близо 1 милион души, разпръснати на площ от 1 800 км.

Поне това твърдят археолози от университета в Ексетър, Великобритания, които използвали сателитни изображения, за да изследват басейна на река Тапажос в Бразилия, и открили нови археологически обекти, състоящи се от общо 104 изкопа – историческо свидетелство за почвен инженеринг в южната част на Амазония.

Подобен род изкопи, наподобяващи геоглифи – са откривани и преди в Амазония. Те разкриват наличието на човешка активност останала скрита от нас дълго време заради гъстата растителност в тропическата гора.

В рамките на ново проучване, екипът открил доказателства за многобройни укрепени селища, датиращи от 1250-1500 година. След като разгледали 24 от обектите, учените се натъкнали на керамика, полирани каменни брадви, наторена почва и сметища за битови отпадъци.

Откритите обекти варирали от малки заграждения с диаметър от около 30 метра, до по-големи с диаметър 400 метра, състоящи се от няколко могили, свързани от площади и пътища.

Освен мащабът, удивителното на тези структури е фактът, че дълго време учените смятаха, че басейнът на река Тапажос е бил необитаем.

Те винаги са твърдели, че населението е било концентрирано в плодородните заливни зони и речни брагове в други части на Амазония.

Най-удивителна е числеността на някогашното население.

На база разпределението и размера на изкопите, учените пресмятат, че населението е наброявало между 500 000 и 1 милион души.

Те обитавали площ от близо 400 000 квадратни километра.

Разбира се, засега това са само предположения, но ако те бъдат потвърдени, това означава, че числеността на населението в Амазония преди пристигането на Колумб, е била далеч по-голяма отколкото сме смятали и че разнообразието от култури и традиции е било много по-богато.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини