Собственикът на изоставените коне получил 34 хил. лв. субсидии за отглеждането им

а последните няколко години - от 2014 до 2017 г., собственикът на бедстващите коне в Осоговската планина е получил около 34 хил. лв. субсидии за отглеждането на тази порода - каракачански. Това се разбра от думите на Янислав Янчев от Държавен фонд "Земеделие" пред Би Ти Ви.

Туристи откриха преди дни близо 70 мъртви животни и 30 бедстващи и подадоха сигнал за тях. Собственикът им Петър Пищалов от Кюстендил твърдеше в понеделник пред телевизията, че ги е загубил и затова не се е погрижил за тях. Днес от фонда обаче посочват, че няма подаден сигнал за това. След като случаят нашумя, Пищалов е изтрил профила си във "Фейсбук" и не отговаря на телефона си, съобщи Би Ти Ви.

Представителят на фонда посочи, че Пищалов има два регистрирани животновъдни обекта в села в Кюстендилско и чрез тях е подал заявка и е получил одобрение за получаване на европейски субсидии. Освен това в тях трябвало да отглежда конете. Помощи получава от 2009 г. като стопанин, сочат данните във фонда, а от 2013 г. те включват пари и за отглеждането и поддържането на тази порода коне.

Проверка дали си спазва ангажиментите през 2016 г. е довела до санкции срещу Пищалов заради "дребни нередности". Представителят на фонда обясни, че няма как физически всяка година да се прави проверка на всички 120 хил. стопани, получаващи субсидии. Това се прави по схема, при която се проверяват тези, които се преценяват като рискови. Такъв е бил случаят с проверката през 2016 г. В същото време редица институции имат ангажимент постоянно да следят изпълняват ли си ангажиментите стопаните, които получават помощи.

Отделно Пищалов е взимал пари за ползване на пасища, като заради нарушения е бил санкциониран с почти 40% от получената сума. Само за 2017 г. общо като земеделски стопанин Пищалов е получил 80 хил. лв. субсидии.

Пред телевизията говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че вчера са събрани достатъчно данни по случая, за да започне досъдебно производство за проявена особена жестокост при отглеждането на животни. Изискана е информация от Държавен фонд "Земеделие" за размера на получената субсидия и дали правомерно е използвана, която още не е получена в прокуратурата. Според прокуратурата е видимо, че животните са били оставени да гладуват.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини