Президентът Радев ще постави пред Ердоган въпроса за тракийските обезщетения

Президентът Румен Радев обяви, че ще постави пред турския си колега Реджеб Ердоган въпроса за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци. Според държавният глава на България този въпрос не може да бъде премълчаван от никакви съображения. „Въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци е част от този ангажимент и той не може да бъде премълчаван от никакви съображения. Това е въпрос на справедливост и на национално достойнство“. С тези думи българският държавен глава се обърна към наследниците на тракийци по време на словото си на тържественото честване - поклонение, посветено на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея. Събитието се състоя пред паметника „Одринска епопея“ в парка при столичния православен храм „Св. Николай Софийски“.

Въпросът за обезщетенията няма да бъде повдигнат при посещението на Ердоган тази вечер във Варна, а вероятно в рамките на разговорите между двамата, които най-вероятно ще се случат по време на срещата на върха на НАТО през юли в Брюксел.

„Преди 105 години на днешния ден, камбаните на „Александър Невски" възвестиха падането на Одрин. Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо поражение, довело до една от най-големите национални трагедии. Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който ние не трябва да забравяме“, каза още в словото си президентът Румен Радев по време на честването. „От семействата на бежанците израснаха нови поколения. Вие сте тук и продължавате да бъдете обединени в тракийските дружества, които пазят традициите и благородния завет „Не забравяйте, но не отмъщавайте“, заяви още държавният глава.„Българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения“, добави президентът, според когото „така може би донякъде ще изкупим и дълга си пред нашите предци“. „Много от тях си отидоха с отворени очи, защото душите им останаха завинаги по родните места в Одринска и Беломорска Тракия“, отбеляза още в словото си Румен Радев.

След тържествената церемония, в отговор на журналистически въпрос за очакванията му от предстоящата по-късна през деня във Варна среща на българския премиер Борисов с президента на Република Турция Реджеп Таийп Ердоган, българският държавен глава посочи, че въпросите, които ще бъдат поставени от българска страна на са стиковани с него, но очаква България да не остава само в ролята на домакин. “Надявам, че министър-председателят ще постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните дела и също така за обезщетението на тракийските бежанци”, посочи президентът. Румен Радев обаче допълни, че премиерът Борисов може да разчита на неговата подкрепа по време на срещата между Европейски съюз и Турция във Варна, като посочи, че това е важна среща и всички тези, които са в защита на българския интерес, имат неговата подкрепа.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини