Хлябът, токът и колата -най-големите разходи за българина

Храната, битовите разходи и транспорта са перата, които най-много гълтат от семейния ни бюджет. По повод Световния ден на правата на потребителя, който се отбелязва на 15 март, Националният статистически институт извади данни за сферите, в които българинът прави най-големите харчове.

Храната поглъща 37,3 % от доходите ни . От основните хранителни продукти най-голяма е консумацията на хляб и тестени изделия, средната им употреба на лице от домакинство е 88 килограма годишно. От месото най-често българинът консумира пилешко, а най-рядко -телешко. Около 70 килограма зеленчуци се падат средно на човек от домакинството като покупка. Най-предпочитани са доматите и краставиците. Плодовете, които сме напазарили са средно по 49 килограма на човек, вносните от юг държат първенство, ябълките са на второ място по консумация у нас.Вторият по размер харч е за битови разходи-17,3 на сто, трети по значимост са транспортните разходи, които правим за различните превозни средства, които използваме.

Плащанията за здравеопазване са следващите по размер разходи. С 5,8 % дял в общите разходи се нареждат на едно от първите места парите, които даваме за култура, свободно време и образование.

За алкохол и тютюневи изделия българинът харчи 5,2 % от средствата си. От алкохолните напитки, които се падат средно по 27,3 литра на човек, първенец по предпочитания е бирата.

4,5 % от парите си хората у нас дават за поддържането и обзавеждането на дома. От доходите 4,4 % се заделят за дрехи и облекло.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини