19 °C

Нашенки с дълги глави били принцеси в средновековна Бавария

В няколко средновековни погребения в баварски селища, населени предимно със синеоки блондинки, са намерени останките на повече от дузина жени с тъмна коса, тъмни очи и необичайно удължени черепи.

Ново изследване на ДНК показва, че това са високопоставени жени от България (или Румъния), омъжени за скрепяване на политически съюзи, пише онлайн изданието Science.

„Това е едно от най-странните неща, за които съм чел“, казва Израел Хершковиц (Israel Hershkovitz), антрополог в университета в Тел Авив, специалист по древна човешка анатомия. „Не мога да го възприема“.

Останките с удължени черепи, които са на около 500 г. , са открити в гробове редом с нормални черепи в близо шест съвременни южногермански града по поречието на река Дунав от началото на 60-те години на миналия век. Малко са уликите, които говорят за тяхната идентичност или как и защо са удължени черепите.

Сега тя е разкрита, благодарение на ДНК анализ, проведен от популационния генетик Йоахим Бъргър (Joachim Burger) от Университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц, Германия.

Бъргър и колегите сравняват ДНК от малки костни фрагменти в гробовете и тези на съвременните популации в цяла Европа и Азия.

Резултатът от ДНК анализът на останките на 13 жени с удължени черепи разказва интересна история. Генетиката на тези жени съвпада със съвременното население в Югоизточна Европа, по-специално България и Румъния, и имат гени за по-тъмна коса и очи, съобщават изследователите на 12 март в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Според Бъргър удължаването на черепите е станало чрез изкуствена черепна деформация. Това е практика, при която черепите на кърмачетата многократно се превързват, а главите им се добиват сплесната форма. Правело се е в целия древен свят, особено в Централна Азия от номадските хуни. В Европа, където най-ранните доказателства идват от Румъния от втори век, практиката изглежда е била също толкова обичайна както при мъжете, така и при жените.

Но половият дисбаланс в баварските погребения е твърде силен. Бъргър отбелязва, че тъй като ритуалната деформация продължава толкова дълго време повечето антрополози смятат, че това е направено само за децата на богатите. Може да се окаже, че високопоставени жени от Югоизточна Европа идват до Бавария, където се омъжват, за да подкрепят политическите съюзи между регионите, коментира ученият. Не е известно дали баварски принцеси са пътували на изток в замяна.

Хершковиц не оспорва генетиката, но твърди, че историята може да е била различна. От една страна, той не е убеден, че черепите са деформирани умишлено. Черепите на бебетата могат случайно да бъдат удължени, като се опират върху твърди дървени повърхности или се закрепват за пренасяне. За останалото казва, че когато древните племена сключват съюзи по политически причини, обикновено това става само за един или двама души едновременно. Би било изключително необичайно да изпратите повече от дузина жени от едно поколение, подчертава Хершковиц.

Бъргър твърди, че нито едно отделно селище в изследването няма повече от няколко жени с удължени черепи. Ако всяко селище е отделна политическа единица със свои съюзи, политическата теория ще издържи. Що се отнася до това дали черепите са били деформирани умишлено, Бъргър казва, че би било невероятно съвпадение, ако всички жени с удължени черепи са с различен произход от останалата част от населението.

Изкуственото удължаване на черепа се практикува от странно голям брой култури практически във всяка точка на света – от Западна Европа и Америка до Далечния Изток и Африка. Според наскоро публикувано изследване на древни перуанци отпреди 600 години, изкуствено удължените глави говорели за престиж, a целта била да се забележат високопоставените персони.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини