Божидар Димитров откраднал името на Национално движение "Хан Кубрат"

Национално движение "Хан Кубрат" вече съществува и проф. Божидар Димитров няма как да си присвои името, за да регистрира негово. Това заяви председателят на Национално движение "Хан Кубрат" Веселин Костов.

Коментарът му е по повод изявленията на професора пред медиите, че регистрира свое движение със същото име.

"Национално движение "Хан Кубрат" развива успешна дейност, организираме родолюбиви събори, подкрепяме различни каузи с цел да съхраним българските традиции и фолклор", обясни Веселин Костов.

По думите му, проф. Божидар Димитров няма право да обявява пред медиите име на бъдещата си организация, без да е проверил дали е възможно да го използва.

"Надявам се, че неговите адвокати ще проверят ситуацията и ще променят името. В противен случай Национално движение "Хан Кубрат" ще потърси правата си по съдебен път. Твърдо сме решени да отстояваме справедливостта и да защитим името си", подчерта Веселин Костов.

"Хан Кубрат" за нас е кауза! Смятаме, че е недопустимо българин да си позволи да нарече Апостола Васил Левски "дребен разбойник" в национален ефир, а след това да говори за родолюбие и да опитва да се провъзгласява за президент в бъдеща президентска република", настоя той.

Проф. Божидар Димитров учреди движение "Български надпартиен съюз Кубрат" и бе избран за негов председателна 5 февруари.

Учредяването на "Съюз Кубрат" основно цели промяна на конституционния ред и формата на управление на страната от парламентарна на президентска република.

"Съгласно закона, това е от компетенцията на Велико Народно събрание. Не може с референдум, както Слави искаше за мажоритарния вот, но можем да направим референдум: "Съгласни ли сте да се свика Велико Народно събрание, което да промени формата на управление на България от парламентарна на президентска република?", обясниха учредителите на съюза пред БНР. В ръководството на "Съюз Кубрат" са боксьорът Кубрат Пулев, отец Боян Саръев, писателят Христо Бойчев, певецът Константин Георгиев - Коцето Калки и др.

Формацията има амбицията да се постигне административна реформа, която да намали областите от 28 на 6. От "Съюз Кубрат" искат още отмяна на три четвърти от лицензионните режими, назначаване на кметовете на средни и малки общини, намаляване на числеността на парламента на сто депутати и свикването му на сесии при нужда.

Стигнахме до мнението, че парламентарната република има свойството да се изчерпва или, както президентът Радев каза, да атрофира. Това заяви пред медии проф. Божидар Димитров.

"Не можем да заличим партиите, но можем да минимизираме тяхната роля", обясни историкът. Той иска президентът да назначава качествени хора начело да ведомствата. "Не както на мен ми се случи да ме управлява фризьорка, която смята, че Панчо Владигеров е най-великият български художник", коментира проф. Димитров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини