Откриха най-старото съобщение в бутилка

Изображение 1 от 2

    Събщение в бутилка от 1886 година бе открито в пясъците на западноавстралийски плаж.

    Според съдържанието му, то е прекарало повече от век във водата, преди да бъде открито на близо 950 км разстояние от мястото на което е било изхвърлено от кораб в Индийския океан.

    Тоня Илман се натъкнала на старата бутилка от джин през януари тази година на 50 метра от бреговата линия.

    Макар корковата тапа да липсвала, изненадващо съдържанието на бутилката било почти непокътнато.

    Писмото не съдържало зов за помощ от беден парий, захвърлен на самотен остров, както бихте си помислили, а част от немски експеримент, състоял се между 1864 и 1933, изследващ окаеанските течения.

    По онова време, хиляди бутилки били изхвърляни от борда на немски кораби. Всяка съдържала лист хартия с датата и точните координати на кораба, името на плавателния съд, родното пристанище и маршрута.

    От другата страна на бележката имало въпросник, за този който открие бутилката – той трябвало да отбележи кога и къде се е натъкнал на нея и да я изпрати обратно до Немската морска обсерватория в Хамбург или най-близкото немско консулство.

    Мастилото от химикала на капитана е избледняло, затова съпругът на Тоня, Ким провел разследване и успял да разчете датата 12 юни 1886, кооридинатите и маршрута – от Кардиф до Макасар, както и името на кораба – Паула.

    Двамата отнесли съобщението и бутилката в Западноавстралийския музей. Експертите потвърдили, че корабът Паула наистина е плавал в този период по посочения маршрут.

    Най-впечатляващото потвърждение обаче дошло, когато музеят се свързл с изследователи в Германия.

    "Невероятно е, че търсенето из архивите в Германия се е натъкнало на оригиналния дневник на Паула, в него капитанът е отбелязал, че на 12 юни 1886 г от борда на плавателния съд е изхвърлена бутилка. Дтата и координатите съврадат напълно с тези от бутилката" казва Рос Андерсън, служител на музея.

    Почеркът на капитана също съвпадал.

    От хилядите бутилки, изхвърлени от немски кораби в рамките на експеримента, са открити едва 663. Новооткритата е най-старата до момента, тя е на цели 108 години и 138 дни.

    Източник: sciencealert.com
     

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини