„Нежен отпечатък”-осмомартенски дебют на Есин Салим от Перперек

Есин Салим е родена през 1990 г. в Кърджали, а детството й минава в село Перперек. Завършва изобразително изкуство при Джемал Емурлов-Джими в СОУ „Владимир Димитров-Майстора”, след което получава бакалавърска степен по стенопис и магистърска по реставрация и консервация във Факултута по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, където завършва през 2014 г. Като студентка по програма „Еразъм” специализира и един семестър в Университета Мармара в Истанбул във Факултета по изящни изкуства, където усвоява витражните техники „тифани” и „фюзинг”.

Работила е по реставрация на икони в църквата „Свети Николай Мирликийски” в гр. Златарица и по проект „арабеска” за витражи в джамията във Велико Търново. На историята и съвременните приложения на декоративната композиция „арабеска”, която има корени в мюсюлманското изкуство, е посветена дипломната й работа. С арабески, чиято композиция е съставена от ритмично повтаряне на декоративни мотиви, са украсявани вътрешностите на джамиите.„Източната средновнековна орнаменталистика е предизвикателство пред съвременното изкуство с възможностите си за композиция на стена, килим, върху корица на книга или върху керамика” – казва Есин, докато подготвя дебютната си колекция от 50 произведения в Арт галерия Кръг. За дебюта йАрт движение Кръг представя многообразния талант на младата художничка – витражи, колажи, смесена техника, рисувано стъкло, фигурални композиции от канап, акварел, молив и ебру, „арабески” от композиции на цветя и геометрия, рисувани чинии с гланц с ориенталски орнаменти, рисувани с пигмент и… пергел, лято стъкло, графични отпечатъци, кани, вази и шишета за вино, в които е използвала няколко хиляди лепени и низаниперли.

От две години Есин Салим живее в Антверпен, Белгия, където подготвя следващата академична стъпка в кариерното си израстване.

Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини