Първи самолет трябва да изпробва днес новото гигантско летище на Истанбул

Първият самолет трябва днес да извърши пробен полет до новото международно летище на Истанбул, което официално ще заработи на 29 октомври, когато се навършват 95 години от основаването на Турската република.

От огромният комплекс са готови около 80%, а когато заработи с пълния си капацитет, той ще е най-голямото летище в света и ще промени бизнес модела на полетите из цяла Европа, казва проправителственият в. "Сабах". Това ще бъде третото летище на най-многолюдния турски град и ще поеме трафика от претовареното "Ататюрк" - уникална по мащаби и сложността си операция. Вече е в ход подготовката на поне 125 нови авиодиспечери за него, а към тях ще се присъединят други 25 опитни специалисти.

Проектът се състои от две независими писти със съпровождащите ги ленти за маневриране, 8 милиона квадратни метра покрити зони, 1.4 млн. кв.м терминал и съпровождащи сгради. Той се намира на около 35 км от Истанбул в европейската част на Турция, а инвестицията в него се оценява на 11 милиарда долара. Строителството започна през 2015 г., ангажира близо 35 000 души и няма да приключи преди 2028 г.

Тогава комплексът ще представлява "аеротрополис" - не само летище с 6 писти, три терминала и капацитет за 200 милиона пътници годишно, но и офис сгради, хотели, джамии, медицински центрове, панаирни и конферентни центрове, даващи работа на 100-150 хиляди души. От истанбулския район "Гайретепе" се строи линия на метрото към летището, а то ще бъде свързано с града и с високоскоростен влак и градски транспорт.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    -
    -
    2 0
    09:38, 27 фев 2018
    "...Проектът се състои от две независими писти със съпровождащите ги ленти за маневриране,..."
    "...Тогава комплексът ще представлява "аеротрополис" - не само летище с 6 писти, три терминала и..."
    А познайте колко са пистите?!?!?
Последни новини