Кърджалийските следователи най-натоварени в страната,100 досъдебни производства се падат на трима следователи за първото полугодие на 2017 г.

Най-натоварени са следователите в Кърджали, а най-слабо - във Видин. С мнение за съд приключват най-много досъдебни производства в Пловдив, а най- малко във Велико Търново, Силистра и Кърджали.


 

Това показва част от статистиката за натовареността на следователите за първите шест месеца на 2017 г., приета миналата седмица от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.


 

Темата с натовареността на следователите и тяхното бъдеше е била в дневния ред на няколко съдебни съвета. Предишният състав преди около година прие нова наредба, с която регламентира показателите и методиката за атестиране и критериите за отчитане на натовареността на прокурори, следователи и на административни ръководители и техните заместници.


 

От декември миналата година пък Националната следствена служба има нов директор - Борислав Сарафов. Като една от целите, които той начерта пред Висшия съдебен съвет при изслушването му, беше постигането на оптимални критерии за натовареност.


 

От приетата от колегията статистика се вижда, че наистина има сериозни разлики по места. В Кърджали, където са най-натоварени, образуваните досъдебни производства за първите шест месеца на 2017 г. са 100, но следователите там са 3. Така за месец на следовател се падат над 5 разследвания. От тях един следовател приключва близо половината. А с мнение за предаване на съд - по- малко от едно досъдебно производство на месец на следовател.


 

Данните показват, че в Пловдив има най-много образувани разследвания за първите шест месеца на миналата година - над 500. Работещите там са близо 40. Затова на следовател се падат по малко над две досъдебни производства месечно. От тях с мнения за предаване на съд приключват по-малко от едно - т.е. почти няма такива.


 

В столичния следствен отдел, където има 15 души, средномесечната натовареност е 200 разследвания. На следовател малко повече от две разследвания месечно. От тях с мнение за съд приключват 0.18% от случаите.

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Анонимен
    0 0
    13:43, 26 фев 2018
    Като в Кж има следователка със забавено мислене.
Последни новини