Как да печелим от ДНК-то си?

Ако разкриете тайните на своето ДНК, като платите на компания да резчете гените ви, тя най-вероятно ще се опита да спечели от вас, продавайки данните ви за целите на различни научни изследвания. Компании като 23andMe и AncestryDNA таксуват клиентите си с 150 паунда, за да им разкрият риска от възможни заболявания или произхода им. Други обаче вземат по над 1 000 паунда за да секвенират генома ви. Моделът работи по следния начин: изпращате проба от слюнката си, получавате резултатите и ако изявите съгласие, а повечето хора правят това, защото искат да помогнат на науката- компанията запазва контрола върху данните. В крайна сметка те биват продадени на фармацевтични и биотехнологични компании, които се надяват да разработят нови лекарства.

Nebula Genomics – американски стартъп иска да сложи край на тази експлоатация. Те ще предлагат на клиентите си пълно секвениране на генома, позволявайки им да запазят правата върху данните. Тези данни клиентите биха могли да отдадат под наем на фармацевтични компании, извличайки някаква печалба.

Макар тук да не става въпрос за схема за бързо забогатяване, компанията вярва, че съществува потенциал за значителна възвръщаемост. На този етап това са само спекулации, но се твърди, че американец би могъл да спечели 50 пъти повече от цената на секвенирането, или близо 50 000 долара. Човек печели и като намалява сметките си за медицински услуги, ако резултатите от секвенирането са показали потенциално предотвратимо заболяване.

Стартъпът се надява да реши и проблема с недостига на генетични данни, дължащ се на нежеланието на хората да се подлагат на секвениране на генома – заради цената на услугата или лични съображения.

Плащанията, когато предоставите достъп по генома си, ще пристигат под формата на токени Небула, криптовалутата на стартъпа. Компаниите ще трябва да купят токени от стартъпа, за да платят на хората от чиято информация се нуждаят. Макар стойността на токена все още да не е определена, е възможно секвенирането на генома да струва 1 Небула токен. В началото хората може да започнат да печелят части от токена като участват в анкети за здравословното си състояние, публикувани от потенциални клиенти на данните. Когато човек спечели достатъчно, той би могъл да плати за секвениране на генома си, а след това да отдаде под наем данните и да спечели още токени. Като алтернативен вариант човекът би могъл да намери купувачи на данни, съгласни да финансират секвенирането на генома му, в замяна на достъп до резултатите. Идеята е хората да не плащат от джоба си за услугата.

Във всеки случай обаче данните ще си остават собственост на хората. Криптовалутата може да се превърне в истински пари, чрез съществуващите в момента възможности за обмяна.

Макар Небула да се надяват услугата им да заработи в САЩ в следващите 6 месеца, те не са единствената компания с подобни идеи. Конкурентите също разработват криптовалути за обмяна на ДНК данни, сред тях Encrypgen и Luna DNA.

Идеята, хората да имат възможност да осребрят собствения си геном, е нова и интересна. Проблемът е дали ще бъде опазена конфиденционалността на данните. Някои експерти предричат, че информацията ще е обект на непрекъснато следене от страна на изследователи и дори хакери, опитващи се открият слаби места в системата.

Възможно е хората да започнат да лъжат в анкетите, за да привлекат интереса на купувачите на данни.

Източник: theguardian.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини