Пентагонът изгражда нова система за следене от орбита

Вместо големи скъпи сателити, Пентагонът възнамерява да разгърне информационна мрежа, базирана на по-евтини и прости космически апарати. Така САЩ ще може да реагира оперативно на заплаха от балистични ракети, изстреляни от потенцианите врагове, съобщава SpaceNews.

Военновъздушните сили трябва да осигурят нужните за оцеляване предупреждения за ракети до средата на 2020-те години.

Мрежата, която ще следи потенциалните противници, освен евтините сателити ще включва пилотирани и безпилотни летателни апарати, кораби на ВМС и наземни систени на армията.

Пентагонът счита, че големите сателити са уязвими за електронни и кинетични атаки, и не е достатъчно добра за получените инвестиции. Загубата на един от многото по-малки и не толкова скъпи спътници не би била фатална.

Планира се новите космически апарати да бъдат високоманеврени, оперативно да променят местоположението си или да реагират на противникови атаки.

Пентагонът планира също да намали зависимостта от ограничения кръг свои доставчици, в по-голямата част - корпорации, в полза на ефективни и конкурентноспособни решения от комерсиални компании.

Американското военно ведомство ускорява разгръщането на най-голямата космическа система за инфрачервено наблюдение  SBIRS (Space Based Infrared System), предназначена ранно откриване на изстрелване на балистични ракети. В момента на геостационарна орбита са четири сателити от системата, произведени от Lockheed Martin. Други два геостационарни спътника се планира да бъдат изведени през следващите 3-4 години. Те са стрували 20 процента по-малко от предишните. Намаляването се дължи на по-ефективното производството, инициирано от Lockheed Martin, като например използването на комерсиалната космическа система за извеждане LM2100, както и на премахването на бюрокрацията, ръководена от военновъздушните сили, казва техен говорител в интервю.

Пентагонът се отказва от седмия и осмия сателит от SBIRS, като финансирането им ще бъде пренасочено за разработка на алтернативната система за инфрачервено следене.

Всеки от първите четири сателити от SBIRS струва 1,7 милиарда долара. В момента, освен геостационарни, системата за ранно откриване на изстрелване на балистични ракети SBIRS включва още четири на елиптична орбита.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини