Първата американка, която изпълни троен аксел (видео)

Преди четири години американската фигуристка Мирай Нагасу не бе включена в националния отбор за олимпиадата в Сочи, макар да заслужи това на квалификациите. Но сега е национален герой, защото влезе в историята на фигурното пързаляне като изпълни троен аксел в понеделник на Зимната олимпиада в Пьончан.

Мирай Нагасу е първата американка и третата жена в историята , която успява да изпълни зловещо трудния скок троен аксел на Олимпийски игри. Тя започна с чист троен аксел и продължи с още осем тройни скока, с което допринесе Америка да претендира за бронз.

Програмата на 24-годишната Нагасу е композирана да ѝ донесе медал, а на леда това означава екстремна трудност и убийствена скорост, Точността е важна до части от секундата.

Единствените други жени успели на олимпийския лед са японските фигуристки Мидори Ито и Мао Асада (общо едва 7 фигуристки са успели да се приземят на състезание след троен аксел). Нагасу се пошегува, че може би родителите ѝ са изиграли роля. Те са мигранти в САЩ, държат суши ресторант в Калифирния. Нагасу започнала да се пързаля на 5 години, а костюмите за състезанията майка ѝ шиела собственоръчно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини